Cum renaște un sat din Gorj condamnat la izolare
Un sat din comuna gorjeană Roșia de Amaradia, condamnat la izolare, a început să renască și să fie repopulat. În Stejaru, mai trăiau câteva zeci de localnicii după ce mulți dintre ei s-au mutat din sat pentru că se plănuia extinderea carierei de cărbune din zonă. Cu trecerea anilor, nu s-a făcut nicio investiție pentru confortul oamenilor.
Acum primarul anunță că oamenii au apă chiar dacă locuiesc pe un deal, în cel mai înalt sat din localitate. A fost, de asemenea, introdus și iluminatul stradal și mulți localnici au început să se mute înapoi acasă.
Demersurile pentru a moderniza zona au fost însă împiedicate de birocrație. Primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, a explicat că a avut nevoie de mai bine de doi ani să facă documentele care să-i permită investiții în zonă.
“Satul Stejaru era condamnat la izolare. Era, pe vremea lui Ceaușescu, planul să se extindă cariera și aici, în sat, nu se mai puteau face investiții. Nici noi, ca autorități, și nici oamenii. Am luptat mai bine de doi ani să fac un plan urbanistic zonal. Am luat 22 de avize de la instituțiile statului ca să putem face documentele și să scoatem la lumină și acest sat”, ne-a spus primarul Liviu Cotojman.
Oamenii au lumină pe ulițe pe timpul nopții și, cel mai important, apă. Edilul promite că va turna și asfalt în sat. Lucrarea este deja în licitație.
„Am introdus rețea de iluminat pe o lungime de 2,2 km și azi oamenii văd noaptea ca ziua, drumul e luminat foarte bine. Satul Stejaru e într-o zonă de deal. Cu ajutorul unei instalații speciale, am reușit să duc apă din baza satului până în vârf, la casele oamenilor. E cea mai mare bucurie a lor. Nu visau vreodată ca va ajunge apa în vârful dealului. Pompăm apa de la baza satului la o altitudine de peste 600 de metri. Acum urmează asfaltarea. E cel mai înalt sat locuit din comună. Avem acolo 37 de gospodării. Sunt peste 100 de oameni care locuiesc acolo. Mulți au plecat, pe vremea lui Ceaușescu, pentru că voiau să strămute toți oamenii. Am făcut efortul acesta, am creat utilități și oamenii s-au întors”, a mai spus Cotojman.