Cum îți dai seama dacă suferi de anxietate?

Din ce in ce mai multi oameni sufera de anxietate fara a fi constienti de acest lucru. Anxietatea este o tulburare psihica destul de perfida, ale caror semne si simptome se arata destul de greu si pot fi confundate cu semnele si simptomele altor afectiuni.

Tulburarile de anxietate sunt destul de greu de identificat. Este nevoie de interventia specialistilor de la clinica psihoterapie Bucuresti Hope pentru a disgnostica in mod corect si pentru a trata aceasta boala.

Ce ar trebui sa te ingrijoreze si la aparitia caror simptome de anxietate trebuie sa mergi la medic?

Tulburarile de anxietate pot fi generalizate, pot fi prezente sub forma de fobii sau atacuri de panica, iar lista poate continua. Anxietatea este unul din principalele motive care duc la aparitia depresiei, o afectiune care poate duce la sinucidere, la pierderea poftei de viata, de mancare, la stare de tristete si de rau generalizata.

In primele ei faze, anxietatea se manifesta prin neliniste, prin permanenta stare de ingrijorare, prin usoare palpitatii, senzatii de nod in gat sau in stomac, usoare dureri de cap si senzatii de ameteala, iar ulterior se ajunge la senzatia de sufocare, de lesin, de furnicaturi in membre, de frica intensa de a avea un atac de cord.

Pot sa apara si dureri stomacale, diaree, greata, tremor sau transpiratii excesive, precum si o stare de incordare, dar si simptome psihice precum iritabilitate, oboseala cronica sau tulburari de somn si de concentrare.

Practic, pacientului nu ii este greu sa se auto-diagnosticheze, insa este necesara interventia unui specialist in domeniu. Anxietatea nu este ceva “care trece” pur si simplu, ci este o afectiune care trebuie tratata in mod corect cu medicamente si cu psihoterapie.

Uneori, anxietatea apare ca urmare a unor afectiuni psihice in familie, in cazul in care un parinte sau o ruda apropiata sufera de aceasta afectiune. De asemenea, anxietatea apare si ca urmare a personalitatii pacientului.

De regula, cei mai predispusi pacienti la anxietate sunt cei timizi, inhibati, cei care se supara foarte usor, cei care sunt perfectionisti, cei care manifesta neliniste inca din copilarie sau in adolescenta.

Alteori, anxietatea apare ca si urmare a unor evenimente stresante actuale, precum schimbari in viata personala, stresul de la locul de munca, aparitia unui nou membru al familiei, pierderea unui membru al familei, probleme in relatie, socuri emotionale majore, abuzuri verbale, psihice sau fizice, precum si traumele din trecut.

Anxietatea este agravata de consumul de alcool, de tutun in exces si de droguri. Chiar si cafeaua poate avea un efect neplacut asupra pacientilor care sufera de anxietate, mai ales daca aceasta este consumata in exces, iar pacientii sufera de insomnie datorata anxietatii.

Aproape 1 din 3 oameni sufera de o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii, ceea ce inseamna ca aceasta a devenit cea mai problematica boala in domeniul sanatatii psihice pentru secolul XXI.

Tulburarea anxioasa are un impact major asupra vietii, inca din tinerete. Aceste afectiuni sunt comune, insa netratate la timp, pot degenera si pot crea situatii din care pacientii cu greu mai ies.

digitalmetrics.ro

Vizualizări: 2,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: