Cum cultivăm plante cu fructe moi
Ideale pentru colţurile însorite ale grădinii sunt plantele care produc fructe moi, le mai spunem şi fructe de pădure. Astfel de plante precum zmeură, mure sau coacăze se înmulțesc prin butaşi.
Plantele produc fructe delicioase de care se poate bucura întreaga familie. În plus, aceste fructe sunt pline de antioxidanți sănătoși.
Mure - Murele sunt folosite în alimentație, fiind consumate ca atare sau în gemuri, dulcețuri, produse de patiserie, dulciuri etc. Murelor le priește foarte bine clima de munte și sunt fructe extrem de profitabile. Perioada optimă pentru plantarea murului este la sfârșitul toamnei, în lunile octombrie și noiembrie, dar și în primăvară, în lunile martie și aprilie. Butașii de mure se plantează la o distanță de 3 metri între rânduri și 1,5 metri între plante. Pentru plantare se sapă gropi de 40 de cm adâncime, și de 30 de cm diametru, iar în ele se pune un amestec de pământ și gunoi de grajd. Pentru irigare se recomandă sistemul prin picurare, iar în ceea ce privește cantitatea, pe timp de vară e nevoie de până la 5 litri de apă la fiecare plantă, în fiecare zi.
Afinele - Afinele, ca și murele și căpșunile, sunt folosite în alimentație, dar și în medicina alternativă. Pot fi folosite la gemuri, dulcețuri, siropuri, sucuri sau ceaiuri și tincturi. Culturile de afine pot fi foarte productive și profitabile, chiar și pe suprafețe mici și se adaptează excelent la condițiile climatice montane. Plantarea afinului se face, în zonele secetoase, toamna (octombrie-noiembrie) sau primăvara devreme, în zonele mai umede. Plantarea se face în gropi cu diametrul de 40 de cm și adâncimea de 30 de cm în care se pune în prealabil turbă acidă. După plantare, se udă abundent cu câte 10-15 l de apă, fiecare plantă.
Zmeura - Zmeura este una dintre cele mai apreciate fructe de pădure și este utilizată în industria alimentară, la fel ca și căpșunile, afinele sau murele. O suprafață de dimensiuni reduse cultivată cu zmeură poate deveni profitabilă în scurt timp de la înființarea culturii și pe termen lung poate deveni chiar un business profitabil. Zmeura se cultivă pe terenuri însorite, ferite de vânturi puternice și de temperaturi geroase. Se dezvoltă bine pe soluri lutoase și bine drenate. Se cultivă după cerealele păioase sau după leguminoase. Zmeurul se plantează atât toamna, cât și primăvara, iar între plante se păstrează o distanță de 2,5 - 3 metri. Între plante, se lasă 0,4 - 0,6 metri. Înainte de plantare, plantele se umezesc și se mocirlesc, iar după plantare sunt obligatorii irigările, mai ales în cazul în care plantarea se face primăvara și în primele zile de după plantare nu plouă.