Cum ajunge un procuror să spună despre o anchetă a foștilor colegi că este o făcătură. Cazul Bertha

Declarații halucinante făcute de un procuror gorjean despre ancheta unor colegi. ”Au forțat”, ”e o făcătură”, sunt declarații făcut des de cei vizați e dosare de procurori. Doar că de data aceasta fostul procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, Cristian Adrian Bertha, face declarații halucinante despre modul în care sunt făcute anchetele foștilor colegi, într-un dosar în care este ș el implicat. Practic, acesta spune că ancheta este forțată, o făcătură și că are rolul de a-i stopa ascensiunea ca procuror la DNA. 

Oamenii legii au făcut mai multe percheziții  într-un dosar de obținere ilegală de fonduri prin programul Start Up Nation, dar printre cei vizitați de anchetatori se află și Cristian Adrian Bertha, recent pensionat. 


Acesta a declarat presei locale faptul că nu are calitate în cel dosar și acuză presiuni făcute în anchetă. 

Ancheta de fraudă pe Start-Up Nation a început când încă era procuror, explică. Legătura cu dosarul este slabă, spune acesta, dat fiind că este acuzat că se cunoaște cu trei dintre cei vizați de percheziții domiciliare. 

”Ancheta vizează fapte din 2019 – 2020, când eu eram procuror. Am grad profesional de procuror de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și le-am spus că nu au competență. Nu există nicio sesizare sau declarație împotriva mea, nu am calitate în dosar. Mi-au zis că am calitatea de martor. Ce martor? Nu știu nimic din tot ce au spus ei. Au forțat lucrurile. E vorba despre un buldoexcavator care stătea pe un teren viran peste drum de mine și era în raza camerelor mele de supraveghere, de teama hoților care au mai comis spargeri în cartier, și un altul la un vecin care are casa la 200-300 de metri de casa mea.


Nu am acțiuni la firme, legături cu fonduri, absolut nimic. Simpla legătură cu un fin al meu, cu un prieten al meu de 20 de ani și un vecin cu care sunt prieten de 17 ani și stă la 200-300 de metri. Atât!”.


 În plus, aduce în discuții tot felul de legătură între polițiști și cei anchetați. 

”Totul a plecat pentru că unul dintre acești oameni s-a certat cu un polițist de la economic, căruia, culmea, i-a făcut și casa”, explică Bertha.

El a mai spus că este ”scârbit” și a comentat pe metoda de anchetă a foștilor colegi. ”E o luptă…Am plecat scârbit de ceea ce se întâmplă. I-au luat la 6 dimineața, au stat acolo 12 ore fără să facă nimic, apoi și-au dat seama că e o făcătură, le-au luat câte o declarație și le-au dat drumul.

Mi-au luat un DVR cu imaginile de pe camerele de supraveghere ale casei. Ce să vadă acolo, dacă faptele sunt de acum trei-patru ani?

Onescu nici nu mă saluta când eram la Parchet. Dosarul a fost un an sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj unde el era șef Secție Urmărire Penală și când eu am apărut, probabil, în interceptări, în discuții cu acei oameni pe care-i cunosc, au forțat lucrurile să mă agate și pe mine.

După perchezițiile de joi, fiind Sfântul Dumitru, seara au făcut chef, pentru că Manda și Viezure de la Economic sunt Dumitru. Au fost și polițistul de caz de la IPJ Gorj, Panait și procurorul Onescu. S-au dus să petreacă, dar ce să petreacă, pentru că nu au nimic”. 

Fostul procuror mai spune că se încercă denigrarea lui. ”Acum se încearcă denigrarea mea publică, pentru a nu mă mai putea întoarce la DNA! Pentru că informațiile pentru presă au fost date după ce am trimis mesaje conducerii IPJ Gorj și Serviciului Economic că mă voi întoarce ca procuror la DNA și acum încearcă prin orice mijloace să împiedice întoarcerea mea în activitatea pentru cercetarea abuzivă, abuzurile și presiunile făcute în ancheta asupra persoanelor audiate în încercarea de a obține probe false împotriva mea. Toți vor răspunde penal sau disciplinar pentru că nici nu aveau competență, eu fiind procuror cu grad de PICCJ, iar o eventuală cercetare a mea nu putea fi făcută decât de Parchetul General. Mai multe detalii o să le dau într-o emisiune tv”, a precizat fostul procuror Bertha la Gorjonline.

Vizualizări: 3,712

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: