Cum a putut ajunge șef la Combaterea Spălării Banilor fără Bac? Baranga, reținut 24 de ore!
Fostul preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurori, sub acuzația de înşelăciune, potrivit unui anunț făcut de Poliţia Română.
Baranga este cercetat pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate, în baza cărora a ajuns în importate demnități publice.
Ceea ce puţină lume ştie este că înainte de a obţine diploma de bacalaureat, dovedită a fi falsă, Laurenţiu Baranga a fost strungar. A lucrat, potrivit surselor din Vâlcea ale ziarului Adevarul, în cadrul secției I3 a Uzinei Mecanice Băbeni.
Strungar devenit funcţionar de rang înalt, Baranga a ieşit din „anonimat” în momentul în care a fost numit şef la Combaterea Spălării Banilor, când presa naţională, studiindu-i CV-ul stufos, a început să se întrebe cum a ajuns un bărbat care şi-a luat BAC-ul abia la 32 de ani într-o funcţie de rang înalt, deşi până la 41 de ani nu părea să fi lucrat pe undeva.
Cu diploma de BAC falsă, dar şi cu o diplomă de licenţă obţinută de la „Universitatea Alexandru Ghica - Facultatea de Contabilitate şi Informatică” din Alexandria - Teleorman (care nu apare în CV şi asupra căreia planează suspiciuni că ar fi fost fabricată în acelaşi mod, exact ca în cazul Dragnea), Baranga s-a înscris la examenul de licenţă la Universitatea Ecologică din Bucureşti (februarie 2008). Despre facultatea din Teleorman, Baranga a declarat că a urmat cursurile acesteia în perioada 2000 – 2005, deşi Universitatea a avut prima serie de studenţi abia în 2001. Având în vedere că diploma de BAC este falsă, toate actele obţinute ulterior nu mai au nici o valoare.
Anchetatorii au stabilit până în acest moment că a prejudiciat statul cu 640.000 de lei, dar sunt conştienţi că este vorba despre o sumă mult mai mare. Nu se cunoaşte nici prejudiciul adus universităţilor în tot acest timp.
Întrebarea este cum a putut ajunge un om care nu a luat bacalaureatul în astfel de funcții, unde este nevoie de un aviz al SRI. Mai ales că Baranga a fost adjunct și la ORNISS, instituția care decide ce oameni din statul român au acces la informații secrete.
actualizare: Instanța a respins duminică propunerea de arestare preventivă a lui Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului pentru Prevenirea și Spălarea Banilor, luând măsura arestului la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.