Cum a devenit creșterea oilor o afacere de succes
În ultima perioadă tot mai mulţi români se întorc în mediul rural pentru a-şi dezvolta o afacere. Ștefan Cherciu este un cioban din Crasna care are în acest moment un număr impresionant de oi. Ciobanul spune că afacerea este destul de profitabilă în acest moment, chiar dacă în trecut au fost momente când s-a gândit să abandoneze afacerea de familie.
Creşterea oilor pentru carne poate fi o afacere de succes, dacă sunt îndeplinite câteva condiţii, cum ar fi asigurarea unei hrane care să contribuie la dezvoltarea efectivelor. ”Prima problemă care îi apasă pe fermieri este cea a subvențiilor. Au întârziat, am rămas fără bani și nu mai putem să achiziționăm baza furajeră. Desfacerea, cred eu, că o să fie la fel de greoaie ca anul trecut și din ce în ce creșterea oilor se îngreunează, dacă nu se face ceva la nivel înalt fermierii o să dispară”, a spus Ștefan Cherciu, crescător de oi.
Bărbatul povestește că, deși este o afacere din care poți trăi, există și riscuri. Poți să dai nas în nas cu ursul sau cu lupul. Ștefan Cherciu are opt ciobani care au grijă de oi. ”Trebuie să stai de ele, mai ales când este sezonul de fătat. Și anul acesta rămâne de bază tot mielul spre export. Nu știm în momentul de față cum va fi și cu exportul, sunt prețuri în bătaie de joc”,a mai spus Ștefan Cherciu.
Fiica oierului, Valeria Cherciu, ne-a spus cum pregătește brânza. ”Vara mergem la munte, preparăm brânza. Mulgem oile, punem laptele la foc și facem brânza. Din zerul rezultat facem apoi urda și toate celelalte produse, iaurt, smântână, unt, caș. Totul natural. La Crasna este cea mai bună brânză de oaie”, a spus Valeria Cherciu, fiica oierului. De altfel, Ștefan Cherciu pregătește celebrul tocan de oaie după propria-i rețetă. ”Odată ce-i sacrificat animalul treci la prepararea tocanului. În primul rând carnea trebuie să fie foarte grasă, o băgăm la căldare cu seu cu tot. Se fierbe foarte bine după care pun cimbru și sare și rezultă tocanul ciobănesc cunoscut în toată zona submontană”, a spus Ștefan Cherciu. Ciobanii spun că sunt multe greutăți pe care le întâmpină în creșterea animalelor, dar atunci când faci totul cu pasiune merită orice sacrificiu.