Cu ce este recomandat să îndulcim cafeaua?
Cafeaua cu zahăr sau cafeaua cu îndulcitor? Care e mai periculoasă? Sunt întrebări la care trebuie să ştim un răspuns corect mai ales dacă obişnuim să consumăm cafea în cantităţi mari. Zahărul este numit adesea şi "moartea albă", dar nici îndulcitorii artificiali nu sunt consideraţi tocmai sănătoşi.
Zahărul are o mulţime de pericole dacă este consumat zilnic şi în cantităţi mari. Zahărul îngraşă, suprasolicită pancreasul, are efect inflamator, hrăneşte celulele canceroase şi provoacă dependenţă. Există o mulţime de studii care au dovedit clar că zahărul este un pericol pentru sănătatea noastră. Însă dacă singurul "dulce" pe care îl consumi într-o zi este linguriţa de zahăr din cafea, înseamnă că nu ai de ce să-ţi faci griji. O linguriţă de zahăr conţine numai 16 calorii şi nu te va transforma într-o obeză, nici într-o dependenţă de zahăr şi nici nu-ţi va "stresa" pancreasul atât de mult încât să faci diabet de tip II.
Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbire
Nici îndulcitorii artificiali - zaharină, acesulfam, aspartam - nu sunt mai sănătoşi. De mult timp se spune că pot provoca cancer dacă sunt consumaţi în cantităţi mari, însă studiile nu au reuşit să dovedească acest lucru cu certitudine. Ce se ştie însă este că îndulcitorii aceştia menţin dependenţa de dulce, pot provoca poftă de dulce şi nu ajută foarte mult la slăbire cum eronat se crede despre ei. Pe de altă parte, nici ei nu sunt chiar atât de periculoşi dacă îi foloseşti doar una sau două picături pe zi pentru a îndulci o cană de cafea. Consumaţi în cantităţi mici totuşi şi îndulcitorii artificiali sunt siguri.
Fructoza îngraşă
La raioanele cu produse dietetice din marile magazine vei găsi cu siguranţă fructoză, promovată ca un îndulcitor la fel de gustos ca zahărul, dar mai dietetic şi mai sănătos. De fapt, fructoza îngraşă mai tare decât zahărul de masă. Fructoza este "procesată" în ficat, iar atunci când primeşte cantităţi prea mari şi nu face faţă, ficatul o transformă direct în grăsime şi apoi o trimite în sânge, sub formă de trigliceride. Astfel ai şi colesterolul mărit, te şi îngraşi, iar în timp ajungi să suferi de rezistenţă la insulină, boală premergătoare diabetului de tip II.
Îndulcitorii naturali nu îţi afectează sănătatea
Întrebarea la care mai ales gospodinele aşteaptă un răspuns este ce putem folosi la prăjiturile făcute în casă. Răspunsul corect ar fi nici zahăr, nici îndulcitori. În ultimul timp, sunt tot mai folosiţi îndulcitorii naturali, care nu au niciunul din pericolele celor artificiali. Este vorba de extrasul din Stevia sau de xylitol, variante naturale, care îndulcesc băuturile sau mâncarea fără să aducă calorii suplimentare.