CSM-urile, nevoite să suspende contractele sportivilor
Cluburile Sportive Municipale care au echipe de fotbal, handbal sau baschet sau alţi sportivi sub contract trebuie să suspende contractele sportivilor, după ce starea de urgenţă a dus la suspendarea competiţiilor. Aceştia vor mai primi doar 75% din salariul mediu pe economie, conform noilor reglementări.
Cluburile de drept public sunt obligate de Curtea de Conturi să suspende contractele sportivilor și să aplice legea care prevede acordarea a 75% din salariul mediu pe economie. Ceea ce ar însemna ca sportivii să încaseze aproximativ 3.000 de lei pe lună până va trece pandemia de coronavirus din România.
Primul CSM care a decis suspendarea contractelor jucătorilor a fost CSM Craiova, pentru secţia de handbal feminin, în baza Ordonanţei Guvernului emisă pe timp ce stare de urgenţă. Astfel că sportivele vor câştiga în această perioadă doar 75 la sută din salariul mediu brut. Asta înseamnă că, după ce taxele vor fi scăzute, o sportivă va primi în mână undeva la 500 de euro (aproximativ 2400 lei), banii garantaţi de Guvernul României. Forma de organizare a cluburilor sportive municipale permite această variantă, iar decizia pe care a luat-o CSM Craiova se va aplica, cel mai probabil, la toate cluburile sportive municipale şi, inclusiv fotbaliştii de la CSM-uri, vor primi salarii de 500 de euro. Sportivii nu pot intra în şomaj, dar li se pot suspenda contractele pe perioada stării de urgenţă.
Pentru CSM Târgu Jiu, un club destul de tânăr, au început deja problemele la echipa de baschet unde jucătorii străini au cerut rezilierea contractelor. „Am închis tot, suntem afectatţi 100%, nu se mai antrenează nimeni, nu mai există competiţii oficiale şi toată munca noastră de aproape un an de zile s-a dus”, a spus directorul CSM Târgu Jiu, Robert Bălăeţ.
CSM are înscrise în campionate o echipă de baschet masculin în Liga Naţională şi o echipă de handbal feminin în Divizia A, la nivel de seniori, precum şi mai multe echipe de copii şi juniori.