Craniu cu urme de glonț, descoperit la Stănești

Descoperire șocantă făcută de câțiva muncitori care lucrau la un drum forestier în zona de munte a comunei Stănești. În timp ce săpau cu buldozerul pentru a amenaja drumul, aceștia au descoperit două cranii și mai multe fragmente osoase, dar și 15 cartușe care par a fi de proveniență austriacă. Locul în care a fost făcută descoperirea este știut de localnici ca fiind „La Cruci”, denumire dată după două cruci puse acolo pentru a marca o posibilă groapă comună, groapă care nu a interesat nicio autoritate publică până în acest moment, deși de la declanșarea primului război mondial s-a scurs totuși cam un secol…

Drumul forestier este amenajat de o obște care administrează pădurile din zonă, inițial muncitorii neobservând nimic suspect în pământul pe care îl mutau dintr-un loc în altul. A venit însă o ploaie puternică și aceasta a spălat stratul de pământ excavat, câțiva localnici care coborau de pe munte, de la animale, spre casă, fiind cei care au observat pe marginea drumului fragmentele osoase de natură umană. Oamenii spun că pe lângă cele două cranii erau și coastele dintr-un schelet, precum și coloana vertebrală, prin care, în timp, crescuse rădăcina unui arbore. Primul care a fost anunțat despre macabra descoperire a fost primarul, care, la rândul său, a sunat la 112 și a anunțat autoritățile.

„La Cruci”

craniu_la_cruci_2Descoperirea a fost făcută în locul numit de săteni „La Cruci”, acolo existând două cruci puse de cei mai în vârstă, cu zeci de ani în urmă, pentru a marca o posibilă groapă comună, groapă despre care aproape toți localnicii mai în vârstă din Stănești vorbesc. Drumul la care lucrau muncitorii pornește din Stănești și ajunge, prin munte, până la Straja și Lupeni, în Valea Jiului, în trecut fiind parcurs de gorjeni pe jos, aceștia ducându-se dincolo de munți pentru a vinde țuică, brânză și ouă, cu banii câștigați cumpărându-și pâinea cea de toate zilele. Cu un secol în urmă zona era una de graniță, pe aici trecând frontiera dintre România și Austro-Ungaria. În timpul primului război mondial tot aici s-au dus lupte crâncene, bătrânii din Stănești care în copilărie se plimbau pe munte spunând că era ceva normal în acele vremuri să întâlnească schelete sau cranii umane.

Nimeni nu se atingea de ele și rămâneau în pădure pentru totdeauna. „Eram copil când mă lua mama cu ea și mergeam cu calul dincolo de munți. Ne duceam în Valea Jiului să vindem ce aveam ca să facem rost de bani, iar pe munte calul mai obosea și poposeam pentru odihnă. Atunci vedeam, într-un loc numit de noi ”La Cruci”, cranii de om. Era o căpățână pe care ani de zile am văzut-o și mama zicea că e din timpul războiului. Atunci au venit nemții aici de peste munte și au împușcat toți oamenii din sat. Oamenii se ascunseseră, în afară de o femeie care avea gușă și pe care au găsit-o nemții. Spunea soacra lui soacră-mea că de la ea au aflat unde sunt ascunși cei din sat și atunci i-au împușcat nemții pe toți. Au fost lupte crâncene aici”, povestește octogenara Ilinca Ciulavu.

Groapa comună

Bătrânii din Stănești spun că cele două cruci ridicate de bunicii lor în pădurea de pe munte marchează existența unei gropi comune, pe care însă nu a cercetat-o nimeni. Descoperirea acum a celor două cranii nu îi prea miră pe cei în vârstă și nici pe primarul Vasile Pârvulescu, edilul spunând că știe și el de la bunicii săi despre posibila groapă comună. „În acest punct La Cruci se presupune că ar fi o groapă comună. Noi nu știm exact ce e acolo, dar așa spun bătrânii, că acolo au fost luptele cele mai grele și i-ar fi îngropat pe cei împușcați la comun. Acea porțiune nu a fost afectată de drumul la care se lucrează pentru că cele două cruci au rămas undeva în stânga drumului, iar craniile s-au găsit la o mică distanță, undeva mai pe dreapta drumului”, afirmă edilul.

Anchetă da, săpături ba

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru a lămuri dacă cele două cadavre au legătură cu soldații din primul război mondial. Ancheta va evidenția, prin studii antropologice, care este vechimea celor două cranii, în cazul în care acestea sunt în pădure de mai puțin de două decenii polițiștii trebuind să rezolve, cel mai probabil, un caz de dublă crimă, variantă mai puțin luată însă în calcul. Cele 15 cartușe descoperite lângă cele două cranii par să fie de proveniență austriacă și au o vechime considerabilă în timp, fiind destul de deteriorate. În plus, unul dintre cranii are urmele a două gloanțe, nefiind stabilită deocamdată distanța și unghiul din care s-a tras asupra persoanei respective.

Cercetările polițiștilor sunt în plină desfășurare, nimeni neluând însă decizia până acum de a face eventuale săpături în zona „La Cruci”. Stabilirea unui perimetru pentru aprofundarea cercetărilor la fața locului ar putea duce la descoperirea mai multor probe care să ajute la clarificarea împrejurărilor în care s-a produs decesul celor două persoane, dar și la confirmarea sau infirmarea legendelor despre existența gropii comune. Confirmarea acestor informații transmise din generație în generație prin viu grai ar fi o dovadă a luptelor crâncene duse acum 100 de ani în munții Gorjului în prima conflagrație mondială, o pagină de istorie nescrisă putând fi descoperită dacă cercetările nu se opresc la studierea celor două cranii găsite întâmplător.

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: