Covoare olteneşti, vândute în Europa. La ce preț!
Tradițiile sunt încă păstrate cu sfințenie în Gorj. Celebrul covor oltenesc mai este țesut în atelierele din Tismana. Este la mare căutare peste hotare, unde este vândut cu 500 de lei fiecare metru pătrat.
Mihaela Văcariu este din Tismana. Țese de când era copil. A învățat meseria de la mama și bunica ei. Țese și acum, câteva ore în fiecare zi, și le transmite copiilor această pasiune sperând că se vor găsi și tineri care să ducă mai departe tradiția. Este meșter popular și participă la evenimentele organizate de Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Munca este multă, iar prețul pe măsură. Un metru pătrat de covor costă între 350 şi 400 de lei, în funcţie de complexitatea modelului. „Învăț și copiii să păstreze tradiția în continuare. Covorul oltenesc reprezintă o piesă de valoare din zestrea fetelor. Este foarte scump, însă munca este pe măsură. Noi îl promovăm cu ajutorul Școlii Populare de Artă. Mergem la toate târgurile și expozițiile de profil. Noi îl promovăm și peste hotare. Un preț mediu este de 500 de lei metrul pătrat”, a explicat Mihaela Văcariu.
„Am țesut kilometri întregi!”
În atelierul Mihaelei, tradiţia covoarelor olteneşti este dusă mai departe folosind un meşteşug vechi de sute de ani. Tradiţiile Olteniei de odinioară se regăsesc în truda mâinilor sale. În prezent, sunt foarte puține persoane care mai cunosc arta confecţionării covoarelor olteneşti, odată renumite, unice în ţară şi în lume. Tehnica este foarte migăloasă şi presupune multă răbdare, însă meșterii ca Mihaela se bucură atunci când văd că munca lor ajunge în toată lumea. „Țes de când eram mică. Având războiul în casă, când veneam de la școală, asta făceam. Fac asta de 42 de ani. Am țesut kilometri întregi. Fac asfalt până la București și înapoi. Pare complicat pentru cine nu a mai făcut asta până acum. Stau cel puțin zece ore pe zi în atelier, mai ales când am câte o comandă. Stau și noaptea să țes”, ne-a spus Liliana Arapu, o altă gorjeană ce duce mai departe tradițiile noastre.