Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Costoiu – gorjeanul ales rector la Politehnica Bucureşti

Fost om de afaceri în Târgu Jiu în urmă cu peste un deceniu, Mihnea Costoiu va fi de acum încolo rectorul celei de-a doua mari universităţi din ţară. El a fost ales în funcţie cu peste 75% din voturile valabil exprimate, zdrobindu-şi contracandidatul.

Noul rector al Universităţii Politehnice Bucureşti a fost până acum director general administrativ al instituţiei, fiind considerat de ani de zile mâna dreaptă a fost rector Ecaterina Andronescu. De altfel, acesta a fost şi secretar de stat în Ministerul Educaţiei în perioada în care Andronescu era şefă la ministerul amintit.

Recrutat de Securitate

Costoiu are publicat pe internet un CV impresionant, cu diferite funcţii şi cursuri absolvite inclusiv la universităţi de prestigiu din America şi Anglia, el fiind şi component al lotului olimpic la fizică în 1989, când era elev la liceul „Tudor Vladimirescu”. Liceul din Târgu Jiu este şi cel în care, pe 8 iulie 1988, fosta Securitate l-a recrutat „pentru supravegherea informativă”, după cum se arată într-un document oficial al Consiliului Naţional de Studiere a Arhivei Securităţii. Tot aici se menţionează că „a semnat un Angajament, având numele conspirativ Iulian”. CNSAS nu a identificat însă documente care să fi fost transmise Securităţii de către „Iulian”, motiv pentru care acestuia nu i-a fost atribuită calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

Proaspătul rector are însă şi alte legături în trecutul său cu Gorjul, unele dintre afacerile pe care le-a patronat pe malul Jiului la sfârşitul anilor 90 nefiind încheiate nici până acum. De-a lungul anilor acesta a fost asociat sau a condus Tamsa Mătăsari, ITIA Mătăsari şi Citex Târgu Jiu, firme care nu mai există pe piaţă, la fel ca şi anchetele în care procurorii şi poliţiştii au încercat să găsească un vinovat pentru falimentarea acestora. Un singur dosar, 150/95/2004, care priveşte falimentul ITIA Gorj, încă se află pe rolul Tribunalului Gorj, în cadrul acestuia atât Ministerul Economiei, cât şi AVAS Bucureşti, dar şi primării din judeţ şi firme din toată ţara încercând să îşi recupereze din banii pe care îi aveau de încasat de la ITIA, societatea acumulând pierderi de peste 100 de miliarde de lei vechi în momentul în care patronul au pus lacătul pe ea, spre disperarea sutelor de angajaţi care şi-au pierdut dintr-o dată slujbele.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: