Coronavirusul a apărut în Europa mai devreme decât se știa

Agenţia de sănătate publică suedeză a anunţat marţi că este probabil ca în Suedia cazuri individuale de COVID-19 să se fi produs în noiembrie 2019, însă a precizat că în prezent ţara nu urmăreşte identificarea primelor cazuri, relatează site-ul de ştiri thelocal.se.

Acest anunţ survine unei relatări din Franţa conform căreia un bărbat a fost infectat cu noul coronavirus pe 27 decembrie, cu câteva zile înaintea raportării primelor cazuri în China.

Pacientul a fost diagnosticat cu pneumonie, dar o probă prelevată la acea dată a fost acum testată pozitiv cu noul coronavirus. Bărbatul respectiv s-a vindecat complet de COVID-19, dar nu are nicio idee despre cum a contractat virusul.

Epidemiologul-şef al Suediei, Anders Tegnell, a afirmat că la acea dată au existat probabil şi în Suedia persoane infectate cu noul coronavirus. ''Nu a existat nicio răspândire (a infecţiei) în afara oraşului Wuhan până când am văzut-o în Europa ulterior. Dar eu cred că aţi putea găsi cazuri individuale printre călătorii în Wuhan care au fost acolo în noiembrie până în decembrie anul trecut. Acest lucru nu sună deloc ciudat, ci mai degrabă foarte natural'', a spus Tegnell.

Primul caz din Suedia confirmat cu COVID-19 este o femeie din oraşul Jönköping testată pozitiv pe 31 ianuarie după o călătorie recentă în China. Femeia s-a vindecat complet.

La finalul lunii octombrie, la Wuhan s-au desfăşurat Jocurile mondiale militare de vară 2019, unde au participat şi în jur de 100 de membri ai armatei suedeze. Aceştia au stat în Wuhan timp de două săptămâni. Mai mulţi dintre cei care au concurat s-au simţit rău şi au fost testaţi pentru coronavirus, deşi niciunul nu a fost raportat ca fiind testat pozitiv.

A cunoaşte momentul şi modul în care s-au produs primele cazuri de COVID-19 într-o ţară poate contribui la înţelegerea răspândirii infecţiei. Totuşi, în Suedia nu există planuri pentru o testare pe scară largă a pacienţilor care au primit asistenţă medicală pentru probleme respiratorii sau gripă anul trecut pentru a vedea dacă au avut coronavirusul.

''Nu este ceva despre care se discută într-o manieră structurată. Pentru moment nu dorim să încărcăm sistemul de sănătate cu acest tip de investigaţie. Acest sistem are o mulţime de alte lucruri de făcut. În schimb, ar fi interesant de aflat cum s-a propagat virusul în China şi cum s-a comportat în primele stadii ale răspândirii sale, dacă a fost vorba de o răspândire individuală de la un animal la o persoană sau s-a răspândit la un grup de oameni într-o perioadă de timp mai mare'', a spus Tegnell.

Vizualizări: 1,898

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: