Contractele lui Ponta şi Şova la complexuri ajung la CEDO

Şi judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) vor afla despre contractele bănoase pe care premierul Victor Ponta şi ministrul Dan Şova le-au avut în 2007-2008 la complexurile energetice din Gorj. Contractele cu această casă de avocatură au fost modificate în sensul majorării sumelor de directorii din vremea aceea, precum Laurenţiu Ciurel şi Dumitru Cristea. Victor Ponta a fost senior partner la Casa de Avocatură a lui Şova, dar a negat mereu orice legătură cu sumele încasate de la complexurile energetice din Gorj.

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a anunţat că se va adresa CEDO după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Civilă, a respins recursul pe care l-a formulat în procesul cu Dan Şova, după ce aceasta a făcut declaraţii legate de contractele babane de la complexurile energetice. Monica Macovei a declarat că valoarea contractelor cu statul s-a mărit după ce Victor Ponta a devenit partener la casa de avocatură a lui Dan Şova, semnând o Convenţie de conlucrare la data de 30 august 2007.

Macovei a câştigat procesul pe fond, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Şova. Acum, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins atât recursul ei, cât şi pe cel al lui Dan Sova, care cerea mai mulţi bani drept despăgubire. „Dan Şova a fost deranjat că am făcut referire la documente reale, publice, care arătau cum a câştigat, prin parteneriatul cu avocatul-deputat de Gorj, Victor Ponta, mai mulţi bani publici, şi m-a acţionat în judecată. Nici pentru mine, nici pentru Sova, procesul nu se încheie aici: voi depune plângere la CEDO, a cărei jurisprudenţă o cunosc foarte bine, dovadă fiind cele 20 de procese pe care le-am câştigat ca avocat al drepturilor omului“, a anunţat Macovei, adăugând că a făcut aceste afirmaţii în baza unor documente.

Şova, Ponta şi banii

Aceasta a enumerat şi câteva dintre contractele Casei de Avocatură Şova cu complexurile Turceni și Rovinari, precum și mărirea valorii acestora după ce Ponta i-a devenit partener. 

La CE Turceni a fost încheiat un contract în martie 2007 cu o valoare estimativă inițială de 280.000 RON. În luna septembrie 2007, valoarea contractului a fost majorată, printr-un act adițional, la 480.000 RON. În luna decembrie 2007, valoarea contractului a fost din nou majorată, prin al doilea act adițional, la 1.191.240 RON, iar contractul, care expira la 31 decembrie a fost prelungit cu un an. Tot în decembrie 2007, apare un al treilea act adiţional, valoarea fiind majorată la 1.501.240 RON. În februarie 2008 a fost încheiat un contract între „Şova și asociaţii“ și Complexul Energetic Rovinari, pentru reprezentare într-un litigiu comercial cu Societatea comercială pentru Închiderea- Conservarea Minelor (ICM). În baza acestui contract, pentru procesul ce a avut loc între 28 ianuarie şi 25 februarie 2008, CE Rovinari a plătit peste 1.000.000 RON.

La CE Turceni a fost încheiat primul contract în iulie. În noiembrie 2007 apare primul act adiţional, care prevedea un onorariu de succes, printre altele, şi în cazul încheierii unei tranzacţii. Acest act adiţional a permis încasarea sumei de 960.000 RON de la CE Turceni.

În decembrie 2007, contractul a fost modificat din nou, în sensul prelungirii acestuia cu un an, respectiv până la 31 decembrie 2008. În baza acestui contract şi a celor două acte adiţionale, CE Turceni, a plătit în total 2.323.850 RON.

În februarie 2008 a fost încheiat un contract între „Sova și asociații“ și CE Turceni, pentru reprezentare într-un litigiu comercial cu ICM. În baza acestui contract, încheiat la 13 februarie 2008 pentru un proces încheiat peste doar o săptămână, la 20 februarie 2008 și stins printr-o tranzacție, CE Turceni a plătit peste 1.000.000 RON.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: