Condescu: „Susţinem toţi candidaţii PD-L“
Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a făcut ieri o declaraţie prin care le-a recomandat minerilor şi energeticienilor din Gorj să meargă la vot pe 30 noiembrie şi să voteze candidaţii Partidului Democrat Liberal. Condescu spune că PD-L este singurul partid care are în programul de guvernare măsurile care pot salva acest sector de activitate. Liderul sindical a declarat că a negociat cu liderii democrat-liberali aplicarea respectivelor măsuri încă „din prima zi de guvernare“ şi că pentru mineri şi energeticieni un guvern fără PD-L poate însemna închiderea activităţii.
Reporter: Domnule preşedinte, acum 4 ani Centrala Naţională Minieră şi-a exprimat public susţinerea pentru Traian Băsescu, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Mai sunt puţine zile până la alegerile parlamentare. De această dată, sindicatele din minerit şi energie pe cine susţin?
Marin Condescu: Minerii sunt consecvenţi. Şi atunci, şi acum, credem în politica aceluiaşi partid în ceea ce priveşte mineritul şi energia. Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie sunt convinşi că problemele cu care se confruntă vor fi rezolvate dacă la guvernare va ajunge Partidul Democrat Liberal.
Cele mai importante probleme din domeniul mineritului pentru rezolvarea cărora este nevoie de voinţă politică sunt: elaborarea unei strategii pe termen mediu şi lung care să prevadă constituirea Companiei Naţionale a Lignitului şi Energiei Oltenia, din care să facă parte termocentralele Turceni, Craiova şi Rovinari şi toate exploatările miniere din Oltenia; construirea de grupuri energetice noi şi modernizarea utilajelor din minerit; elaborarea unei legi a exproprierilor pentru extinderea carierelor în mineritul de suprafaţă; o lege pentru pensionarii din minerit în care să li se recunoască sporurile pentru condiţii grele de muncă; înfiinţarea unui minister al energiei şi resurselor care să implementeze strategia aprobată prin lege de parlament; investiţii în securitatea locurilor de muncă şi a condiţiilor de muncă; susţinerea activităţii culturale şi sportive în zonele miniere.
Toate aceste obiective le are în programul său de guvernare Partidul Democrat Liberal. Sunt obiective economice şi sociale pe care le-am negociat cu PD-L, astfel că recomandarea noastră pentru membrii de sindicat este să meargă la vot şi să voteze candidaţii acestui partid.
Reporter: Sunt primele alegeri la care votăm oameni, nu liste. În aceste condiţii, susţineţi candidaţii PD-L pe toate colegiile sau numai pe cele unde candidează politicieni care provin din minerit?
Marin Condescu: Noi susţinem toţi candidaţii PD-L. Pentru mine, formula ideală ar fi să câştige toţi candidaţii PD-L. Recunosc că în multe privinţe Toni Mihail Greblă a împărtăşit punctele noastre de vedere şi le-a susţinut, după cum şi faptul că unele probleme le-am discutat în vedere soluţionării şi cu domnul deputat Victor Ponta.
Dar în primul rând le recomand tuturor minerilor şi energeticienilor să vină la vot pe 30 noiembrie şi am credinţa că ei ştiu pe fiecare colegiu cine îi reprezintă cel mai bine şi cine este alături de ei. Trebuie să meargă la vot pentru că viitorul mineritului şi energiei în Oltenia depinde într-o foarte mare măsură de votul lor din 30 noiembrie.
Reporter: Cum aţi caracteriza acţiunile actualei guvernări cu privire la sectorul minier?
Marin Condescu: Cea mai dezastruoasă politică aplicată pentru minerit a fost cea a guvernului Tăriceanu, care a continuat politica de distrugere începută de guvernul Năstase şi fostul ministru Dan Ioan Popescu, prin acea celebră hotărâre de guvern nr. 103/2004, prin care a spart Compania Naţională a Lignitului Oltenia şi a înfiinţat comisiile de privatizare a complexurilor energetice. Reorganizarea nu s-a făcut din motive strategice ci clientelare, ceea ce s-a şi demonstrat prin rezultatele economice ulterioare. Dacă în 14 ani CNLO acumulase creanţe de 17.000 de miliarde de lei, generatoare de blocaj financiar, în numai trei ani SNL Oltenia, care reprezintă doar 60% din vechea CNLO, a intrat în blocaj, având de recuperat datorii de 3.000 de miliarde de lei vechi.
Cum vă spuneam, această politică dezastruoasă pentru sectorul termoenergetic a continuat-o guvernului Tăriceanu, iar primul exemplu este ordonanţa 101/2007 privind trecerea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari la AVAS. O ordonanţă care este în vigoare de un an şi jumătate în ciuda faptului că a primit aviz negativ de la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. În toată această perioadă, ordonanţa nu a fost supusă dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor, fiind blocată de preşedintele Bogdan Olteanu. Este ceva de neînchipuit, să refuzi un an şi jumătate să supui dezbaterii parlamentare o ordonanţă, care mai este în vigoare doar din cauza abuzului şefului Camerei Deputaţilor. Şi tot pentru adevăr trebuie spus că nici actualii parlamentari de Gorj nu şi-au făcut datoria şi nu au onorat promisiunile pe care le-au făcut în legătură cu anularea acestei ordonanţe.
A urmat apoi constituirea tot prin ordonanţă a Companiei Naţionale de Electricitate, care din nou nu are la baza interese economice, ci clientelare. Ca şi în guvernarea trecută, şi cea actuală ia această măsură pe final de mandat, din dorinţa de a da un ultim tun.
Reporter: Care sunt interesele din spatele Companiei Naţionale de Electricitate?
Marin Condescu: Vreau să precizez mai întâi că ordonanţa cu privire la înfiinţarea acestei companii a fost iniţiată de AVAS, deşi Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului nu are dreptul la iniţiativă legislativă. CNE nu a fost constituită decât pentru a se cheltui un miliard de euro care există în bugetul Electrica şi care a fost încasat din privatizarea mai multor filiale Electrica, iar firmele clienţilor politici abia aşteaptă să pună mâna pe aceşti bani. Un alt motiv este acela ca aşa numiţii băieţi deştepţi să poată reînnoi contactele bilaterale pentru energie ieftină. Ordinul ministrului Economiei care este acum în vigoare prevede că Hidroelectrica sau complexurile energetice Turceni şi Rovinari au obligaţia de a vinde energia de bursă. În ordinul ministrului nu apare această obligaţie pentru compania nou înfiinţată, astfel că băieţilor deştepţi nu le trebuie decât câteva zile pentru a face contracte pentru energia electrică ieftină produsă de noua companie. Cine va veni apoi la guvernare nu are ce să mai facă, deoarece contractele comerciale îşi urmează cursul, aşa că pentru 15-20 de ani de acum încolo, peste 50% din energia ţării ar putea fi la mâna acestora.
Un alt mare interes urmărit de guvernul Tăriceanu prin înfiinţarea CNE este privatizarea Hidroelectrica. După ce a privatizat Petrom într-un mod care a scandalizat întreaga opinie publică, guvernul nu mai are curajul să spună direct că doreşte privatizarea Hidroelectrica, aşa că apelează la acest subterfugiu, de a scoate pe bursă acţiunile la noua CNE.
Sperăm să nu reuşească şi tocmai pentru a stopa această politică de distrugere a sectorului minier este importat ca minerii şi energeticienii să meargă la vot pe 30 noiembrie şi să voteze pentru o guvernare responsabilă
Reporter: Care credeţi că ar fi cea mai bună formulă de guvernare, având în vedere că va fi nevoie de o alianţă de partide?
Marin Condescu: Eu cred că cea mai bună guvernare ar fi una PDL-PSD, deoarece la problemele grave prin care trece economia ţării este nevoie de o guvernare stabilă, care depinde de o majoritate parlamentară solidă. Ori, o astfel de alianţă ar avea susţinere de 65-70% în parlament şi ar putea inclusiv să permită adoptarea unei noi Constituţii, care să nu mai genereze blocajele politice din prezent. Având în vedere că doar PDL s-a angajat faţă de noi pentru soluţionarea problemelor aşa cum am arătat anterior şi că fără intervenţiile preşedintelui Traian Băsescu în stoparea privatizărilor şi devalizării companiilor din sectorul minier şi energetic, răul de care ne temem s-ar fi produs deja, formula de guvernare cea mai bună este aceea care este formată în jurul Partidului Democrat Liberal.
În ceea ce ne priveşte, sindicatele miniere susţin candidaţii PDL, deoarece programul de guvernare al acestui partid ne asigură viitorul locurilor de muncă. Minerii trebuie să ştie că, în acest moment, problemele acestui sector încă mai pot fi rezolvate cu o aspirină, dar dacă ratăm şi această şansă, de a aduce la guvernare un partid care să ne poată reprezenta interesele, mineritul va avea apoi nevoie de intervenţii chirurgicale sau va muri.
Dar, principalul mesaj pe care doresc să îl transmit minerilor şi energeticienilor este să meargă la vot, deoarece cei mai slabi parlamentari sunt trimişi în parlament chiar de către cei care nu se duc la vot şi cred că prin asta sancţionează în vreun fel clasa politică. Mineri, mergeţi la vot pe 30 noiembrie şi votaţi pentru viitorul locurilor voastre de muncă.