Condamnări cu suspendare în dosarul „Avi Instant”
Foştii afacerişti de origine arabă trimişi în judecată de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală ce viza afacerile derulate de aceştia la fosta fermă de păsări de la marginea municipiului Târgu Jiu au scăpat miercuri de emoţiile cătuşelor. Instanţa a decis ca niciunul dintre ei să nu meargă în spatele gratiilor în dosarul de evaziune fiscală, asta şi după ce doi dintre inculpaţi au achitat prejudiciul de aproape o jumătate de milion de lei care le era imputat.
Într-un alt dosar, instrumentat de DNA şi care vizau afaceri mult mai mari tot la fermele de păsări din România, prejudiciul care li se imputa unora dintre ei era de ordinul zecilor de milioane de euro, aşa că o jumătate de milion de lei la Târgu Jiu nu a fost o problemă pentru stingerea pagubei. Anchetatorii i-au acuzat pe unii dintre ei şi de spălare de bani însă, la instanţă, judecătorul de caz nu a avut şi probe pentru a putea să îi condamne pe cei vizaţi.
Cap al reţelei a fost considerat Moubarak Mahmoud Sleiman, pentru care a fost dispusă o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare, executarea fiind înlocuită cu un termen de supraveghere de 5 ani şi 8 luni. Tribunalul Gorj l-a condamnat şi pe Abdulmounim Alzaid la 2 ani închisoare, cu un termen de supraveghere de 4 ani. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Zayed Hussein. Cu patru luni mai puţin a fost condamnat un alt afacerist arab, Al Borayashi Taha, termenul de supraveghere în cazul său fiind de 3 ani şi 8 luni. În judecată au fost trimişi şi foşti şefi ai Avi Instant SRL Târgu Jiu, fostul director Gabriel Sorin Dumitraşcu, primind acum o condamnare de 1 an închisoare, cu un termen de supraveghere de 3 ani. O pedeapsă de opt luni a fost decisă în cazul lui Constantin Iordache, executarea fiind înlocuită în cazul său cu un termen de supraveghere de 2 ani şi 8 luni.
Ultimul pe lista celor trimişi în judecată şi condamnaţi acum, dar nu neapărat cu pedeapsa cea mai mică, a fost Marian Daniel Raicu. Pentru el pedeapsa dispusă de judecător a fost de 2 ani, cu un termen de supraveghere de 4 ani. Niciuna dintre pedepse nu este finală, sentinţa nefiind definitivă. Prin decizia de miercuri, instanţa a anulat însă zeci de facturi fictive folosite între 2010 şi 2012 pentru activitatea de evaziune fiscală. Fiecare inculpat a fost obligat şi să plătească statului câte 5000 de lei cheltuieli judiciare.