Comuna Peștișani va deveni stațiune turistică

Comuna gorjeană Peștișani va beneficia peste mai puțin de două luni de statutul de stațiune turistică. Anunțul a fost făcut de primarul localității, Cosmin Pigui. “Strategia mea de dezvoltare a comunei se bazează pe turism. În urmă cu două săptămâni am avut o vizită de la Ministerul Culturii, care mi-au promis că, până la 1 noiembrie, comuna Peștișani va fi declarată stațiunea turistică”, a spus Pigui.

Primarul a explicat și ce atuuri are localitatea sa: “Îl avem pe Constantin Brâncuși, avem Peștera Cioarei, avem Valea Bistriței, golul alpin, păduri, cascade. Este un pas mare înainte pentru localitate, stațiunile turistice primesc punctaj în plus la orice finanțare. Este un pas util atât pentru primărie, cât și pentru firmele din localitate”.

La Peştera Cioarei din satul Boroşteni, comuna Peştişani, s-a găsit una dintre cele mai vechi aşezări umane din Europa. Urmele existenţei umane descoperite în peşteră datează de aproximativ 50.000 de ani. Omul de Neanderthal şi, mai târziu, Homo Sapiens, omul de astăzi, au trăit în această peşteră, ascunsă privirii în desişul vegetaţiei unui versant al Munţilor Vâlcanului.

Cât privește satul Hobița, acolo unde s-a născut Constantin Brâncuși, acesta are mai multe atracții turistice, în afara Casei Memoriale. Biserica din Hobita a fost construita din lemn în anii 1774-1775, însă a fost arsă de către turci în timpul revoluției lui Tudor Vladimirescu din 1821, fiind ulterior reconstruită tot din lemn. Unul din ctitorii bisericii este Ion Brâncuși, bunicul sculptorului. Casele de lemn din sat și din împrejurimi, pârâul Bistrița, Biserica din lemn din Peștișani și stejarul lui Tudor Vladimirescu din Brădiceni sunt cele mai importante atracții turistice ale zonei.

Vizualizări: 3,969

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: