Competiţiile fotbalistice pot fi îngheţate, ca în vremea războiului

Fotbalul din România s-ar putea întoarce în urmă cu 8 decenii, situaţia actuală fiind comparată cu cea din timpul războiului. În perioada războiului mondial, FRF a găsit soluția pentru desemnarea campioanei, dar titlul a fost considerat unul neoficial.

Pandemia provocată de virusul COVID-19 ar putea îngheța competițiile fotbalistice din România. S-au vehiculat mai multe variante pentru desemnarea campioanei, iar, în cazul în care Liga 1 nu se va mai relua și titlul va fi acordat echipei clasate în prezent la primul loc – CFR Cluj, acesta va rămâne în analele fotbalului românesc ca unul neoficial.

O situație similară s-a petrecut în sezonul 1941-1942, doar că atunci cauza a fost cel de al Doilea Război Mondial. După ce România a pierdut o bună parte din Transilvania și Basarabia, Federația Română de Fotbal a căutat o variantă pentru desfășurarea campionatului intern. Nu s-a mai organizat Divizia B, ci s-a împărțit campionatul în zece serii regionale, iar jocurile s-au jucat după sistemul tur-retur, în perioada septembrie 1941-aprilie 1942.

Per total, 66 de cluburi au luat startul la competiția denumită de FRF “Cupa Barasabiei”, iar, după disputarea jocurilor din faza grupelor, 16 echipe s-au calificat în faza următoare, a informat Pro Sport.  S-a jucat apoi în stil eliminatoriu, gen Cupa României, începând cu 14 mai 1942, iar finala a fost câștigată, pe data de 7 iunie 1942, de Rapid București, care a dispus cu scorul de 2-1 de CFR Turnu Severin. A fost practic primul titlul din istoria Rapidului, însă acesta n-a fost, ulterior, recunoscut.

În paralel, s-a disputat și Cupa României, iar trofeul a fost câștigat tot de Rapid, care a învins Universitatea Cluj în ultimul act, cu scorul de 7-0.

CFR Turnu Severin și Rapid, care jucaseră finala campionatului, s-au întâlnit și în Cupa României, iar bucureștenii s-au impus, în optimi, cu scorul de 1-0 la malul Dunării.

Paradoxal, Cupa României a fost considerată ca fiind oficială, la fel ca cea disputată în următorul sezon, când s-a impus CFR Turnu Severin (scor 4-0 în finală cu Sportul Studențesc București). În schimb, deși se disputase în sistem tur-retur, cu participarea a 12 echipe, sezonul 1942-1943 a fost declarat tot unul neoficial, de război. Titlul a revenit echipei FC Craiova. Deși turul se jucase, sezonul 1943-1944 nu s-a mai încheiat, din cauza Războiului care cuprinsese tot teritoriul României, iar campionatul a fost întrerupt definitiv până în 1946, când Divizia A a fost reorganizată de noul regim politic care se instaurase în România.

Vizualizări: 472

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: