Companiile din domeniul HoReCa și turism, afectate de pandemie, vor primi ajutor de stat

Firmele din domeniul Horeca și din turism au avut un an 2020 extrem de dificil cu pierderi masive care le-a pus chiar existența pe piața economică în pericol. De aceea, decizia Guvernului României de a propune ajutor guvernamental de stat, printr-un proiect de ordonanță de urgență, este extrem de binevenită.

Companiile ce activează în domeniul Horeca au fost printre cele mai afectate de pandemia din 2020

Pandemia Covid-19 din acest an a impus în România măsuri directe sau indirecte de restrângere a deplasărilor, dar și a multor activități economice. Cele mai afectate de aceste măsuri au fost turismul, structurile de cazare, restaurantele, agențiile de turism – ceea ce se numește cu un termen general industria Horeca.

În ce va consta ajutorul de stat?

Propunerea Guvernului este de a oferi un ajutor de stat, în cuantum de 20% din pierderile financiare ale companiilor în 2020, comparativ cu cifra de afaceri realizată în anul 2019. Experții de la loansprofy.com salută această propunere guvernamentală, considerând că orice sprijin pentru acest sector economic este vital. Platforma LoansProfy este un serviciu online gratuit pentru compararea împrumuturilor, a plăților, a băncilor, a cardurilor de credit și a altor produse și organizații financiare. Ideea principală a proiectului este de a oferi o alegere a celor mai profitabile servicii de credit și companii financiare în orice colț al lumii. De exemplu LoansProfy în Finlanda colectează date și informații de pe piața financiară din această țară, date care sunt analizate de experți companiei și care se transformă în informații extrem de utile pentru cei care investesc pe piața financiară. Platforma este un instrument extrem de util pe piețe financiare precum cele din Polonia, Suedia, Norvegia, Ucraina, Danemarca sau Rusia, iar dezvoltarea sa este continua.

Industria turismului este unul dintre cele mai afectate de pandemie domenii ale economiei

O altă ramură a economiei afectată de pandemie în anul 2020 este turismul. Pentru acest sector, Ministerul Economiei a pregătit o ordonanță de urgență prin care se prelungește valabilitatea voucherelor de vacanţă acordate angajaților anii precedenți până la sfârșitul anului 2021. Prin această măsură cei ce dețin vouchere de vacanță le pot folosi până la 31 decembrie 2021, cu speranță ca pandemia globală să regreseze în primăvara anului viitor. În condiții obișnuite, fără probleme de sănătate publică, programul de acordare a voucherelor de vacanță a fost un real succes și un sprijin consistent pentru întreaga industrie turistică. Se poate observa un semn bun de reorientare turistică a românilor spre destinații turistice din România, dar această tendință trebuie susținută prin oferirea unor servicii de calitate, comparabile cu externe.

Acest program de sprijin al instustriei Horeca, propus de Guvernul României, va putea fi aplicat după o prelabilă notificare și aprobare a Comisiei Europene și după ce proiectul va dobândi o formă operațională. Sperăm ca acest lucru să se întâmple în cel mai scurt timp, pentru că afacerile au nevoie de un cadru juridic predictibil, iar bugetele pentru anul 2021 se conturează în această perioadă. Aceasta este și părerea experților de la LoansProfy în Norvegia care susțin respectarea principiului predictibilității cadrului juridic în economia țării lor. Orice om de afaceri vrea să știe din timp cum va arăta bugetul companiei sale în anul ce urmează, cu atât mai mult firmele din domeniul Horeca și turism atât de afectate de pandemie. Pentru ele orice amânare în oferirea acestui sprijin poate însemna închiderea afacerii.

Șeful cancelariei primului ministru, domnul Ionel Dancă se arăta încrezător că aceste programe guvernamentale vor ajuta în mod real și cât mai repede industria ospitalității, atât de afectată de pandemie, însă reprezentanții acestei industrii sunt destul de rezervați. Pentru unii dintre ei aceste măsuri s-ar putea să vină prea târziu.

Vizualizări: 2,151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: