Clădirea Prefecturii împlinește astăzi 125 de ani. Încep lucrările de reabilitare
Prefectura Gorj, un edificiu considerat monument istoric și înscris în prestigioasa listă a Patrimoniului Național , intră într-un proces de reabilitare susținut de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, a anunțat Instituția Prefectului.
La 22 august 1898, acum 125 de ani, a fost pusă piatra de temelie a clădirii. ”La 22 august 1898 s-a pus peatra fundamentală a Palatului Municipal în prezenţa Alteţei Sale Prinţul Ferdinand, moştenitorul tronului”, așa cum reise din cartea ”Istoria Târgu Jiului”, scrisă de Alexandru Ștefulescu. La evenment a fost prezent și Principele Ferdinand.
În urma seismelor din luna februarie, urmate de numeroase replici ce au afectat profund clădirea Instituției Prefectului, o solicitare a fost înaintată Companiei Naționale de Investiții pentru a obține finanțarea necesară lucrărilor de reabilitare și consolidare. A fost grav afectată Sala Maură, una dintre cele mai frumoase încăperi din județ.
În data de 21 august, CNI a elaborat documentația necesară achiziționării serviciilor de proiectare, având ca bază nota conceptuală și temeiul de proiectare pentru a justifica esența și oportunitatea investiției. Această documentație a fost încărcată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru a demara procesul de atribuire a serviciilor de proiectare în faza SF/DALI, conform certificatului de urbanism.
Pe baza acestor materiale, se va calcula o estimare a costurilor lucrărilor viitoare, iar în funcție de documentația de avizare pentru intervenții, se va iniția procesul de atribuire a serviciilor de proiectare, incluzând proiectul tehnic și execuția propriu-zisă.
Reabilitarea și consolidarea Palatului Administrativ din județul Gorj reprezintă o prioritate pentru conducerea actuală a Instituției Prefectului, a mai anunțat Prefectura.
Clădirea este proiectată de către unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi arhitecţi români – Petre Antonescu, autorul Arcului de Triumf din București.