Ciurel, înţelegere pe 50 de ani cu Wesley Clark, consilierul lui Ponta
Fostul director Laurenţiu Ciurel a parafat o înţelegere prin care o firmă canadiană, cu punct de lucru în România, cumpăra cărbune de la CE Oltenia cu 13 euro tona, timp de zece ani, şi închiria 100 de hectare, pentru 50 de ani, pentru a implementa o tehnologie nouă. Înţelegerea este dubioasă dacă luăm în calcul faptul că preşedintele firmei respective este generalul american Wesley Clark, consilier al lui Victor Ponta, pe vremea când era premier. În România, această firmă este reprezentată de Cristian Burci, patron de presă şi om de afaceri, recent reţinut de DIICOT. În plus, CE Oltenia a minţit, în scris, în repetate rânduri, susţinând că nu are nicio legătură cu Envidity Energy, deşi contractul era semnat de Directoratul companiei.
Contractul, redactat în limba engleză, a ieșit acum la iveală, dar despre acest subiect a scris Pandurul în urmă cu mai bine de un an. CE Oltenia, condus de Laurențiu Ciurel, nu a recunoscut niciodată contractul cu Envidity Energy, ba mai mult, a și mințit spunând că acesta nu există. Envidity Energy vrea să implementeze la CE Oltenia o tehnologie de gazeificare a cărbunelui în strat și poate să facă acest lucru deoarece contractul este în vigoare. Contractul discutat de Envidity Energy SRL cu CE Oltenia era unul „de vânzare de cărbune şi de localizare a facilităţii de transformare a cărbunelui în lichide“. Potrivit documentelor aprobate în Directorat, contractul a fost conceput de Envidity și semnat de CE Oltenia. Firma mamă este Envidity Inc din Alberta, Canada, iar în România a fost înregistrată Envidity Energy SRL, cu doi acționari: Cristian Burci și Jeffrey Kim Brookman. Fostul consilier al lui Victor Ponta, Wesley Clark, este președintele firmei Envidity Inc, societatea având licențe pentru implementarea gazeificării și în Kosovo sau Albania.
Firul minciunii lui Ciurel
De ce a ascuns Laurențiu Ciurel acest contract, mințind în adrese oficiale? Pandurul a scris în octombrie 2014, dar și în 2015, despre afacerea dintre omul lui Victor Ponta, Laurențiu Ciurel, și consilierul lui Victor Ponta, Wesley Clark. CE Oltenia a spus, de mai multe ori, că nu are contract cu Envidity. Din documentele care au fost prezentate marţi de liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, rezultă că la momentul la care scriam despre acest subiect și puneam întrebări la care primeam drept răspuns minciuni, afacerea era încheiată.
Pandurul a publicat prima dată un articol pe acest subiect pe 17 octombrie 2014. După câteva zile, deputata PNL Andreea Paul a declarat că: „În spaţiul public a apărut informaţia că în septembrie 2014 CEO ar fi dat în concesiune pe 40 de ani cărbunele către Envidity Energy SRL, sucursală a firmei din Canada”. Informația a fost preluată de Pandurul, iar o zi mai târziu, pe 29 octombrie, CE Oltenia dezminte: „CE Oltenia dezminte informația apărută în cotidianul Pandurul, cu referire la concesionarea cărbunelui către o firmă din Canada (Envidity Energy SRL) pe o perioadă de 40 de ani”. Într-adevăr, contractul de concesiune este pe 50 de ani, nu pe 40. Foarte important de știut este faptul că în octombrie 2014, când se discuta acest subiect, avuseseră loc două ședințe de Directorat în care se discutase contractul. În prima, pe 3 octombrie, s-a amânat, dar a urmat alta, pe 6 octombrie, în care înțelegerea cu Envidiy a fost aprobată.
Conform documentelor atașate la hotărârile de Directorat, nu poate fi negat faptul că se știa că Wesley Clark, consilierul lui Ponta, face parte din această firmă. Sunt atașate câteva informații despre această nouă tehnologie, dar și CV-urile reprezentaților Envidity din Canada, printre care și al lui Clark. Minciunile nu se termină aici, acum fiind dovedit faptul că administrația Ciurel a vrut să ascundă acest contract. În iunie și decembrie 2015 Pandurul a solicitat, din nou, informații la CE Oltenia despre stadiul negocierilor dintre Envidity și compania energetică. Răspunsul din iunie este că: “Au existat discuții cu firma Envidity Energy SRL dar, datorită condițiilor puse de aceștia, nu s-a semnat niciun contract”. Iar cel din decembrie spune că: „CE Oltenia nu a ajuns la niciun acord cu firma Envidity Energy SRL”. La un an distanță încă se mințea, dat fiind că acest contract fusese semnat din luna iulie 2014!!!
Vîlceanu: Contractul este în vigoare
Contractul dintre CE Oltenia și Envidity a fost semnat pe 29 iulie și amendat printr-o minută pe 9 septembrie!! Inițial, tona de cărbune era dată cu 10 euro, dar nu a acceptat Consiliul de Supraveghere și echipa Ciurel a fost nevoită să mai adauge 3 euro, prin minuta din septembrie. ”Ciurel și toți directorii de atunci au semnat un acord cu Envidity prin care se angajează să vândă cărbune la prețul de zece euro pe tonă către această firmă. Zece euro pe tonă, în anul 2014. Acest contract a fost trimis către aprobare Consiliului de Supraveghere care amână discuția lui și cere informații și îi pun pe cei de la Târgu Jiu să refacă câteva din lucrurile pe care le semnaseră deja (..). În data de 9 septembrie 2014, CEO reface prețul contractului la 13 euro pe tonă și stabilește prețul chiriei anuale pentru o sută de hectare de teren între 10.000 și 40.000 de euro pe o perioadă de 50 de ani”, a spus Dan Vîlceanu, citind din contract.
Dan Vîlceanu susține că în prezent contractul este încheiat și poate fi executat dacă Envidity ar dori să cumpere o cantitate de cărbune sub 30 de milioane de euro. ”Acordul este semnat, ștampilat și de unii și de alții, este un contract valabil sub condiția acestei valori de 30 de milioane de euro. Eu sunt convins că dacă Ciurel nu pleca anul trecut, asta se întâmpla, se ducea până la capăt contractul”, a spus copreședinte PNL Gorj. Șeful liberalilor a amintit și de cei care fac parte din firmă. ”Acționari sunt printre alții și domnul Burci, cel arestat acum o lună de DIICOT pentru devalizarea Romvag. Burci a avut o legătură și cu BVA Coal, sunt multe legături între pesediști”, a mai spus Vîlceanu.