Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 25 ianuarie 2025.

(închide)

CEO: Planul cu mii de concedieri, aruncat la coş! Ce s-a negociat!

Sindicatele şi administraţia CE Oltenia au ajuns la un acord în ceea ce priveşte concedierile colective planificate pentru anul 2016. Vor pleca acasă doar salariaţii care întrunesc condiţiile de pensionare în următorii doi ani, circa 500, iar numărul salariilor compensatorii oferite de administraţie diferă în funcţie de perioada în care salariatul se va putea pensiona, de la 1 la 4 salarii. Maximul de plăţi compensatorii oferite de companie este de 8, pentru cei care vor opta să plece voluntar din companie. E renunţă astfel la planul de două mii de concedieri în acest an, care ar fi trebuit urmate de alte trei mii până în 2020.

CE Oltenia nu va concedia colectiv 2000 de mineri și energeticieni așa cum și-a propus administraţia pentru anul în curs, ci doar un sfert, spun liderii sindicali. Reprezentanţii federaţiilor şi directorii din companie au negociat preţ de circa 5 ore aceste concedieri colective. Concluzia a fost că vor pleca din societate începând cu 1 august numai salariaţii care întrunesc condiţiile de pensionare în următorii doi ani și cei care vor fi tentaţi de plăţile oferite de administraţie pentru cei care pleacă voluntar. Până acum CE Oltenia era dispusă să ofere maximum 6 salarii compensatorii pentru cei care aveau peste 10 ani vechime în companie.
La negocieri a fost prezent şi managerul CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, fiind la prima apariţie în spaţiul public după reținerea în dosarul "Bani pentru Medințu". A spus înainte de şedinţă că speră să ajungă la un consens cu sindicatele. "Ne-am întâlnit astăzi ca să stabilim o nouă rundă de discuţii cu privire la criteriile de disponibilizare şi a cuantumurilor salariilor compensatorii acordate salariaţilor care vor părăsi unitatea. Sperăm să ajungem la o înţelegere, cel puţin astăzi", a spus Laurenţiu Ciobotărică.
Sindicaliştii din FNME spun că actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) putea fi semnat până acum sub această formă. "S-a făcut ceva ce se putea face demult. Criterii pentru cei care mai au doi ani până la pensie, în primul an un salariu, primul semestru din anul 2, trei salarii, iar semestrul II din anul 2 o să primească patru salarii. Cei care vor pleca la cerere vor avea opt salarii. Asta se putea face demult, dar nu ştiu unde s-a blocat. Din ipocrizia băieţilor ăstora care încă sunt conduşi de Ciurel. Am spus de mult că nu se va ajunge la 2000 de disponibilizări. Se ajungea numai dacă Guvernul schimba hotărârea așa cum am solicitat noi, cu venit de completare pe 3 ani. Compania își asumă. Compania nu are niciun avantaj anul acesta că pleacă acești oameni", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Cele două părți vor semna marți un act adițional la CCM în care să fie prinse aceste plăți compensatorii.

"Fofilații lui Ciurel trebuiau să primească ZERO"
Sindicalistul Constantin Mitrescu crede că cei care se pensionează într-un an nu ar trebui să primească nici măcar acel salariu compensatoriu. A explicat și de ce. "Cei care îndeplinesc condițiile în primul an primesc un salariu. Normal ar fi trebuit zero, că aceștia au fost prinși de Ciurel pe programul de anul trecut. Sunt fofilații lui Ciurel. Cei care îndeplinesc condițiile între un an și un an și jumătate trei salarii. Și aici sunt fofilați de-ai lui Ciurel pentru că merg până în 31 decembrie 2017. Ăsta a fost programul lui Ciurel. Pe acest program nu ar mai fi trebuit să existe niciun pensionabil până la 31 decembrie 2017 pentru că erau cu ei pe acest program", a comentat prim-vicepreședintele FNME, Constantin Mitrescu.

Sindicalist: Sunt tentați să plece cu 20.000 lei
Liderul sindical de la cariera Husnicioara crede că unitatea minieră nu se va mai închide și că minerii de acolo care sunt în prag de pensionare vor fi tentați de plățile compensatorii oferite de companie pentru cei care vor să plece voluntar. "E mai bine ca anul trecut. Plecarăm negocierile de la 1, 5, 10, dar e greu să se facă asta. Ar fi undeva la 440 pensionabili în următorii doi ani și restul până la 1000 își propun să-i stimuleze pe cei cu 8 salarii. Avem și noi categorii de personal care îndeplinesc condiții de pensionare, dar nu și-au dus documentația necesară la complex. Adică ei trebuiau să iasă după actele lor de la unitate în 2019, dar ei au adeverințe că au mai lucrat câțiva ani nu știu unde. Ar pleca acasă cu circa 20.000 lei, după plata taxelor la stat și sunt tentați. E tentant pentru ei", a spus Paul Constantinescu, reprezentantul Federației Energetica la masa negocierilor.

Vizualizări: 11,137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: