Ciroza: cauze și simptome. Zeci de gorjeni diagnosticați
Unsprezece persoane au murit, în primele șase luni ale anului, de ciroză, arată o statistică a Spitalului Județean Târgu Jiu. De asemenea, în primele șase luni ale acestui an, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au fost internați 167 de pacienți diagnosticați cu ciroză.
Medicul Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie - Cabinet Planificare familială -Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a realizat o scurtă prezentare a cauzelor și simptomelor cirozei.
Ciroza este provocată de boli cronice (pe termen lung) ale ficatului care lezează/deteriorează țesutul hepatic. Pot trece mulți ani până când deteriorarea hepatică să determine ciroza.
Cele mai frecvente cauze sunt: alcoolismul cronic, hepatita virală cronică, hepatita C, steatohepatita nonalcoolică (NASH), bolile ductelor biliare.
Ciroza este adeseori asimptomatică până în momentul în care deteriorarea hepatică este extinsă. Statisticile arată că o treime dintre pacienți nu dezvoltă simptome. Când semnele și simptomele apar, acestea nu sunt specifice acestei afecțiuni.
Printre simptomele care pot să apară sunt enumerate: lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, diaree, oboseală și paloare (determinate de eliberarea de citokine, de anemie, hipersplenism), respirație cu dificultate (dispnee, datorită hipertensiunii portale), pierdere în greutate sau creștere bruscă în greutate, icter (îngălbenirea mucoaselor și a tegumentelor), depozite sau pete galbene în zona ochilor (xantelasme datorită colestazei), vene în pânză de păianjen (telangiectazii), sângerare frecventă, învinețire facilă (apariția de echimoze, chiar în situația unor traumatisme mici, neimportante), înroșirea palmelor (eritem palmar), gnecomastie (mărirea sânilor la bărbat), erioade menstruale anormale (determinate de dezechilibrul producției hormonale și al metabolismului), prurit (mâncărime rezultată din depunerea la nivel cutanat a producției biliare), scaune deschise la culoare ori urină de culoare mai închisă: portocalie sau maronie.