Ciobotărică a achitat în rate „banii pentru Medințu”
Fostul șef al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, a achitat în 12 rate prejudiciul în dosarul „Bani pentru Medințu” în care a fost reținut în urmă cu cinci ani.
Alături de foștii directori Dorina Jianu și Daniel Antonie, Ciobotărică a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, sentința definitivă fiind pronunțată în decembrie 2018.
Cei trei au fost acuzați că i-au oferit ilegal plăți compensatorii de aproape 130.000 de lei fostului șef al Diviziei Energie, Aurel Medințu, pentru a pleca din companie.
Prejudiciul a fost calculat, conform DNA, la 157.691 lei - cele 5 remunerații fixe lunare achitate lui Medințu și contribuțiile achitate de către CE Oltenia la bugetul statului.
Luna trecută, Serviciul de Probațiune Dâmbovița, acolo unde își are domiciliul fostul director, a solicitat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Tribunalul Gorj a fost sesizat cu privire la neachitarea integrală a prejudiciului.
Avocatul lui Ciobotărică a solicitat respingerea cererii, arătând că fostul director „a îndeplinit întocmai, la timp și cu un caracter ireproșabil” toate măsurile de supraveghere stabilite în sarcina sa.
De asemenea, între cei trei inculpați și CE Oltenia a intervenit înțelegeri prin care s-a divizat prejudiciul ce trebuia a fi achitat de fiecare inculpat. Astfel, s-a stabilit ca fiecare să achite o treime din prejudiciu.
„Ori, cele trei sume au fost achitate conform înțelegerii existente între părți, de către intimatul Ciobotărică în cele 12 tranșe, așa cum a fost prevăzut, motiv pentru care, având în vedere și această înțelegere, nu există o rea credință în neachitarea obligațiilor civile, acestea fiind achitate pe deplin”, a mai precizat apărătorul lui Ciobotărică, solicitând respingerea sesizării ca neîntemeiată.
Pentru a nu exista nici un fel de risc, fostul manager „a înțeles să achite și diferența de sumă de 8.746 lei, sumă care îi revenea celuilalt coinculpat Antonie Daniel și pe care acesta își rezervă dreptul de a o solicita de la el, fiind vorba de obligații solidare”.
Tribunalul Gorj a respins, ca neîntemeiată, cererea Serviciului de Probațiune Dâmbovița, potrivit sentinței judecătorești din 12 octombrie.
Și fosta directoare Dorina Jianu a scăpat de sechestrul pe avere ca urmare a achitării prejudiciului.