Cine plătește amenda dacă șoferul nu este identificat!

Există situații în care poliția poate surprinde cu aparatul radar un vehicul care a depășit limita de viteză, dar șoferul nu poate fi identificat. Proprietarul mașinii va primi acasă o scrisoare din partea autorităților în care îi e solicitat să declare cine conducea vehiculul în data și la ora la care a fost înregistrată depășirea de viteză.

Codul Rutier din România stabilește care este viteza maximă pe fiecare categorie de drum și prevede sancțiuni pentru șoferii care depășesc limita impusă.

Nu este obligatoriu ca depășirea vitezei maxime legale să fie constatată și sancționată pe loc de un polițist. Șoferii care au încălcat legea pot primi amenda și prin poștă.

Proprietarul mașinii va primi acasă o scrisoare din partea autorităților în care îi e solicitat să declare cine conducea vehiculul în data și la ora la care a fost înregistrată depășirea de viteză.

După primirea înștiințării, proprietarul vehiculului are 5 zile la dispoziție să anunțe cine se afla la volanul mașinii.

În cazul în care proprietarul nu transmite identitatea șoferului sau oferă date eronate, riscă între 9 și 20 de puncte de amendă. Iar în cazul firmelor, sancțiunea poate ajunge la 100 de puncte de amendă.

Astfel, proprietarii mașinilor care nu declară poliției datele de identificare a șoferilor care comit abateri rutiere, riscă amenzi de până la 3.300 de lei, iar companiile pot fi sancționate cu până la 16.500 de lei, anunță ProMotor.

Odată ce Poliția Rutieră a stabilit identitatea persoanei care a condus mașina, pe numele respectivului șofer va fi emisă amenda aferentă abaterii comise.

Totodată, autoritățile vor face o serie de verificări în baza de date. Astfel, dacă se constată, de exemplu, că respectivul șofer avea permisul suspendat, atunci se va deschide și un dosar penal pentru conducere fără a avea acest drept. În plus, va fi tras la răspundere și proprietarul care i-a încredințat autovehiculul.

Amenda de viteză și celelalte sancțiuni, dacă e cazul, vor fi transmise prin poștă la adresa șoferului. Termenul în care este transmisă această sancțiune e de 6 luni de la înregistrarea abaterii.

Vizualizări: 1,063

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: