Cine este ”trollul” cu care „ne atacă” politicienii!

În această campanie electorală a apărut deseori acuzația că unii politicieni ar folosi „ferme de trolli”. Se presupune că acești trolli l-ar ajuta pe unul dintre candidați să obțină calificarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Cum termenul este unul nou apărut în online, mulți oameni se întreabă cine este de fapt trollul și ce vrea el de la noi!

Termenul „troll” are două semnificații principale, una străveche și una modernă.  În mitologia nordică și folclorul scandinav, un troll este o creatură mitologică adesea descrisă ca fiind uriașă și intimidantă sau mică și răutăcioasă.

Trollilor le este atribuit un aspect grotesc și trăsături umanoide, dar deseori deformate sau exagerate. Trăiesc în locuri izolate, precum munți, păduri sau sub pământ, și sunt cunoscuți pentru comportamentul lor ostil față de oameni. În poveștile scandinave, trollilor li se atribuie adesea un temperament răuvoitor, ei răpind prințese sau provocând distrugeri. De asemenea, sunt portretizați ca fiind foarte puternici, dar nu întotdeauna foarte inteligenți, fiind învinși adesea prin viclenie.

În lumea modernă, termenul de „troll” descrie o persoană care postează mesaje provocatoare, deranjante sau răutăcioase în comunități online, cum ar fi forumuri, rețele de socializare sau secțiuni de comentarii ale unor site-uri, cu intenția de a deranja, irita sau enerva utilizatorii.Scopul trollilor de pe internet este acela de a atrage atenția, de a provoca dispute în comunitate sau de a distrage discuția de la subiectele inițiale, uneori din amuzament sau pentru a promova o agendă specifică. Față de mitologie, trollul de internet e mai degrabă viclean dar nu neapărat puternic.

„Fermele de trolli” reprezintă o evoluție organizată a conceptului de troll de internet. Acestea sunt grupuri de angajați sau voluntari care folosesc internetul pentru a influența opinia publică sau pentru a manipula discuțiile online în favoarea unei agende politice, comerciale sau ideologice. Aceste „ferme” sunt adesea finanțate de organizații sau de guverne care doresc să exercite influență asupra discursului public, fie în propria țară, fie internațional. Activitățile lor pot include postarea de comentarii coordonate, răspândirea de informații false sau exagerate și discreditarea oponenților politici sau comerciali.

Așadar, Trollul e băiat rău prin definiție. Trollii sunt în mediul online de ceva timp și se văd cu ochiul liber fiindcă fac numai și numai răutăți!

Prin urmare, deși trollii mitologici și cei din era digitală sunt diferiți în manifestare, amândoi perturbă și provoacă, fie că este vorba de liniștea unui sat scandinav din vechime sau de armonia unei comunități online moderne.

Noțiunea de „troll” a fost readusă din mitologie de un film norvegian excelent, numit „Troll Hunter”. Filmul Troll Hunter urmărește aventura unor studenți care documentează investigațiile unui vânător de trolli din Norvegia. Ei descoperă că trollii există cu adevărat și că guvernul norvegian îi ține ascunși. Există chiar și un Secretariat de Stat pentru Studierea Activităților Trollilor. Evident că este un film SF dar care ar putea deveni real în ceea ce privește trolli din mediul online!

Galerie foto


Vizualizări: 673

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: