Cine este femeia operată de Neață și cum se apără medicul: "E o lucrătură!"

Detalii incredibile ies la iveală după ce rudele unei femei care a murit în spital il acuză pe chirurgul Gheorghe Neață de malpraxis. Ginerele femeii de 51 de ani spune că i-a dat medicului 500 de lei șpagă înainte de operație. După ce a murit femeia, medicul s-ar fi dus să-i înapoieze banii. "M-a luat în brațe, a insistat să nu fac plângere că nu o învie asta și mi-a băgat banii în buzunar", a spus ginerele femeii. 

Iren Majlat a ajuns luni la Unitatea de Primiri Urgențe. Se simțea rău, avea mai multe afecțiuni, și medicul Neață a diagnosticat-o cu ocluzie intestinală. A decis că trebuie operată de urgență și a intrat în sala de operații. La final, i-a spus familiei femeii că totul a decurs bine, operația a reușit și pacienta este bine. "Medicul Neață ne-a spus că trebuie operată de urgență, pentru că, dacă nu o să o operăm în următoarele ore va deceda și că o s-o avem pe conștiință. I-am spus toate problemele pe care le avea soacra mea. Ea nu a vrut să fie operată. Și nici noi, dacă ni se explicau toate riscurile. Ne-a zis apoi că operația a fost grea, dar totul e bine. Atunci i-am dat domnului doctor o mică atenție de 500 de lei. Nu ne-a cerut, dar a acceptat acești bani”, a spus Alin Lupulescu, ginerele femeii. 

Din păcate, femeia a murit la reanimare. Doctorii de acolo i-au spus familiei că nu mai are nicio șansă. "De la ATI ne-au spus că nici nu s-a trezit, că e ținută în viață de un aparat și că poate muri oricând, să ne așteptăm la ce e mai rău. Chiar i-am zis, că domn doctor ne-a spus că s-a trezit. «Ce să se trezească, mă omule, că moare. Vă minte pe față și că e imoral ce face, pregătiți-vă de ce e mai rău, că femeia asta nu poate să trăiască, o ține în viață un aparat». Patronul socrului meu l-a sunat pe domnul doctor să-l întrebe cum se mai simte și i-a spus că se simte bine și că totul este ok. Seara, am fost chemați toți înăuntru și ne-a spus: «Să știți că nu vreau să mi se spargă mie totul în cap. Eu sunt medicul de gardă și nu vă luați după nimeni. Femeia asta nu are nicio șansă. Jonglez cu pulsul, dar nu are nicio șansă să se trezească. La o oră după ce am plecat acasă, am fost sunat de medicul de gardă să ne spună că a fost resuscitată timp de 50 de minute, dar că nu și-a revenit și s-a constatat decesul“, a mai spus tânărul. 

După ce a murit pacienta, a dat mita înapoi 

Ce a urmat depășește orice imaginație. Medicul Neață i-ar fi spus tânărului că-i va da o scutire de autopsie, dar să nu-i facă plângere. „M-a chemat în birou, mă tot lua în brațe, mi-a băgat banii în buzunar. Și-a cerut iertare, mi-a spus că a făcut tot posibilul, dar că au apărut complicații. Ne-a rugat să nu-i facem plângere și ne-a spus că e un Dumnezeu pentru toată lumea și să nu-i fac rău, pentru că nu o mai învie nimeni pe soacra mea. Am crezut că se plătește autopsia și i-am cerut domnului doctor Neață să îmi dea scutirea de autopsie ca să nu mai pățesc, iar el mi-a spus că îmi dă scutirea de autopsie numai dacă merg la domnul director și să declar că dânsul nu este vinovat cu nimic și că nu a greșit operația. Am mers la domnul director și mi-a spus că autopsia nu se plătește. Dânsul m-a îndrumat să merg la parchet și să depun plângere. Sper să nu mai nenorocească și alți oameni", a mai spus bărbatul. 

Familia a depus plângere pentru malpraxis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. 

Reacția medicului

În replică, medicul Gheorghe Neață a declarat că nu are nimic să-și reproșeze. "Este nasol. Este o lucrătură. Nu am ce să spun mai mult. Nu am făcut vreo greșeală. Nici vorbă că aș fi luat bani. În situația mea, asta e cea mai ușoară acuzație de făcut. Nu se pune problema. Mai mult nu am ce să spun. Nu am nicio vină. Indubitabil", a spus medicul Neață.

Spitalul l-a pus pe medic să dea explicații: "Pacienta a fost adusă, cu ambulanța, de la Spitalul Orășenesc Novaci în Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Târgu-Jiu, în data de 11.09.2023. În urma consultului de chirurgie solicitat de medicul de gardă UPU, pacienta a fost internată de către chirurg în Secția ATI 2 – Chirurgie 1, cu diagnosticul abdomen acut chirurgical (ocluzie intestinală) care necesita intervenția chirurgicală de urgență. Potrivit informațiilor din foaia de observație, starea pacientei era gravă, iar afecțiunea debutase cu două-trei zile înainte. După efectuarea investigațiilor (analize de sânge, radiografie abdominală) s-a intervenit chirurgical. Este de menționat faptul că pacienta avea multiple comorbidități (afecțiuni metabolice, pulmonare, cardiovasculare etc). Postoperator, pacienta a suferit un stop cardiorespirator care nu a mai putut fi resuscitat. Medicul a fost chemat, ieri, de conducerea unității sanitare la discuții pe marginea cazului; i-a fost solicitat un punct de vedere scris. În acest caz va fi demerată și o verificare internă. De asemenea, este așteptat rezultatul necropsiei", a anunțat purtătorul de cuvânt al spitalului. 

Cine este pacienta 

Pacienta care a decedat este o femeie din Novaci care a fost greu încercată de soartă și în trecut. În 2014, casa i-a fost distrusă de inundații și a stat o perioadă într-un container. 

Procesele lui Neață, în așteptare 

Medicul Neață așteaptă verdict în două dosare. Într-unul este judecat pentru luare de mită și in cel de-al doilea, deschis chiar în această primăvară, e acuzat de ucidere din culpă după ce o femeie de 40 de ani, pe care a operat-o tot de ocluzie intestinală a decedat în urma unor complicații.

Medicului i-a fost suspendat dreptul de a profesa de două ori. A contestat de fiecare dată în instanță și a avut câștig de cauză de fiecare dată, așa că a revenit în spital. Își desfășoară activitatea atât în Policlinică, dar și în Secția Chirurgie I.

Galerie foto



Vizualizări: 9,740

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: