Cinci specii noi de ţânţari descoperite în România

Încălzirea globală nu rămâne fără urmări nici pe teritoriul României unde s-au descoperit recent cinci specii noi de ţânţari periculoşi care s-au adaptat climei de la noi din ţară. Încălzirea planetei din cauza poluării a făcut ca clima din România să devină apropiată de cea tropicală şi să faciliteze înmulţirea şi apariţia altor specii de ţânţari.

Cercetătorii specializaţi în încălzirea globală au arătat că, în ultima jumătate de secol, temperatura medie din ţara noastră a crescut cu aproape un grad. Un studiu efectuat de Universitatea de Științe Agricole din Iaşi, la care au participat şi specialişti din alte state europene, a  analizat cum au evoluat temperaturile în România din 1961 până acum. Specialiştii susţin că clima în schimbare a făcut posibilă adaptarea unor specii noi de ţânţari care pot transmite boli periculoase. În următorii ani, situaţia va deveni şi mai periculoasă, după cum  avertizează cercetătorii care au făcut studiul. Până în 2035, în România temperaturile vor creşte cu încă 0,7 grade Celsius iar încălzirea va permite şi altor specii de ţânţari să se adapteze.

Umiditatea şi temperaturile ridicate au creat un habitat perfect în ţara noastră pentru ţânţarii tropicali, purtători de boli periculoase. Cea mai de temut este infecţia cu virusul West Nile, care se transmite doar prin înţepătura insectei purtătoare. La noi în România este deja statuat faptul că populaţiile de ţânţari, în special culex şi culex pipiens, ţânţarul pe care îl găsim comun în vecinătatea blocurilor, este vector pentru acest virus. Țânţarul culex este ţânţarul comun, iar ţânţarul tigru este o specie invazivă, susţin specialiştii de la Institutul Cantacuzino. În România, această specie invazivă de ţânţar tigru a fost identificată pentru prima dată în anul 2012. Acest ţânţar poate fi adus cu ajutorul anvelopelor uzate importate şi prin importuri de plante exotice dracena pe care suntem bucuroşi să le avem în casă, numai că ele ascund şi larve de ţânţari tigru.

Cei mai periculoşi sunt ţânţarii infectaţi cu virusul West Nile, care atacă sistemul nervos al pacientului. Mai exact, se inflamează meningele, adică învelişul creierului. Dacă primeşte tratament la timp, persoana infectată nu va rămâne cu sechele, spun medicii. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces.Ceea ce se întâmplă cu infecţia West Nile este că produce simptome care sunt asemănătoare cu o uşoară gripă şi de multe ori trece neobservată.  De aceea, este bine să vă prezentaţi la medic dacă aţi fost înţepat de ţânţari şi nu vă simţiţi bine. În plus, e bine să vă luaţi câteva măsuri de precauţie. Este foarte important sa utilizati sprayuri speciale pe zonele neacoperite ale corpului atunci când ieșiți din casă.

Ca măsuri de prevenţie trebuie să avem plase de ţânţari la geamuri iar în interiorul locuinţelor să avem aparate de vaporizat insecticide iar în exterior să evităm pe cât posibil zonele în care infestarea cu ţânţari este mare.

Din cauza temperaturilor tot mai mari, ţânţarii şi-au schimbat şi comportamentul. Sunt mult mai agresivi şi atacă în orice perioadă a zilei, nu doar la apus. Pentru a vă proteja împotriva ţânţarilor când mergeţi în parcuri, medicii recomandă folosirea unor loţiuni speciale.

Vizualizări: 2,695

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: