Cinci motive pentru a consuma carne de porc
Carnea de porc are de obicei o reputație proastă. Dar scapă de prejudecăți, deoarece ea este o carne care are de fapt multe avantaje! Iată câteva motive bune pentru a mânca carne de porc precum o fleică de porc.
Nu atât de rea pentru colesterol
Carnea de porc are reputația de a crește colesterolul. Dar adevărul este că este cu mult în urma cărnii de vită și mai ales a celei de manzat. De fapt, nivelul său de colesterol este echivalent cu cel al puiului, adică aproximativ 60 mg pe bucată. Pe de altă parte, fii atent, deoarece derivatele cărnii de porc, cum ar fi mezelurile, sunt foarte bogate în colesterol!
O carne ieftină
Prețul său este în medie între cel al cărnii de pui și al vitei. Este o carne economică, mai ales când cumperi coaste sau fleica de porc. Spre comparație, carnea de vită costă aproximativ dublu.
Carne cu bucăți slabe
Dacă îți selectezi cu atenție bucățile de carne din porc, alegând de exemplu fleică de porc, este ușor să găsești părți slabe, fără grăsime. În special fleica de porc este printre cele mai puțin grase părți ale animalului.
O carne bogată în proteine
Carnea de porc este deosebit de bogată în proteine! Într-adevăr, întrucât este compusă din aminoacizi esențiali, carnea are beneficii importante pentru sănătate. De exemplu, o fleică de porc conține 30 g de proteine, față de 20 g într-o bucată de pui.
O carne cu o varietate de rețete
Carnea de porc este o carne ușor de preparat și pentru toate nivelurile de bucătari! Friptura simplă face întotdeauna o impresie bună la masă. Iar dacă vrei să încerci ceva mai provocator, de ce nu le-ai servi oaspeților dumneavoastră o friptură de fleică de porc la tigaie?
Nutrienți conținuți
Carnea de porc conține mai mulți nutrienți care sunt esențiali pentru o stare de sănătate bună. Aceasta conține proteine de înaltă calitate. De asemenea, este bogată în zinc, seleniu și vitaminele B, în special vitamina B1 (tiamină), care este mai mare decât în alte tipuri de carne. Conținutul său de grăsime variază în funcție de bucată, dar, în general, carnea de porc este considerată o carne slabă.
Caracteristicile cărnii de porc
· Sursă excelentă de proteine;
· Contribuie la menținerea mușchilor;
· Efect de sațietate;
· Sursă bună de fosfor și zinc;
· Profil lipidic interesant.
Dintre nutrienții conținuți în cantități bune în carnea de porc, putem menționa următoarele:
Fosforul. Carnea de porc este o sursă excelentă de fosfor. Fosforul este al doilea cel mai abundent mineral din organism, după calciu. Acesta joacă un rol esențial în formarea și menținerea oaselor și a dinților sănătoși. În plus, este implicat în creșterea și regenerarea țesuturilor și ajută la menținerea unui pH normal al sângelui. Este unul dintre constituenții membranelor celulare.
Zincul. Carnea tocată de porc este sursă excelentă de zinc. Cotletul de porc și fleica de porc sunt surse excelente de zinc pentru femei, dar numai surse bune pentru bărbați, deoarece nevoile lor sunt diferite. Zincul este implicat în reacțiile imunitare, în fabricarea materialului genetic, în percepția gustului, în vindecarea rănilor și în dezvoltarea fetală. De asemenea, zincul interacționează cu hormonii sexuali și tiroidieni. Este implicat în sinteza (fabricarea), stocarea și eliberarea de insulină în pancreas.
Seleniu. Carnea de porc este o sursă excelentă de seleniu. Acest mineral lucrează cu una dintre principalele enzime antioxidante, împiedicând formarea radicalilor liberi în organism. De asemenea, ajută la transformarea hormonilor tiroidieni în forma lor activă.
Vitamina B1. Carnea de porc este sursă excelentă de vitamina B1. Cunoscută și sub numele de tiamină, vitamina B1 face parte dintr-o coenzimă necesară pentru producerea de energie, în principal din carbohidrații pe care îi ingerăm. De asemenea, este implicată în transmiterea impulsurilor nervoase și promovează o creștere normală.
Vitamina B3. Carnea de porc este sursă excelentă de vitamina B3. Cunoscută și sub numele de niacină, vitamina B3 este implicată în multe reacții metabolice și este implicată în special în producerea de energie din carbohidrații, grăsimile, proteinele și alcoolul pe care le ingerăm. De asemenea, este implicată în procesul de formare a ADN-ului, permițând creșterea și dezvoltarea normală.
Vitamina B6. Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este una dintre coenzimele implicate în metabolismul proteinelor și al acizilor grași și în sinteza (fabricarea) neurotransmițătorilor (mesageri în impulsurile nervoase). De asemenea, contribuie la fabricarea globulelor roșii și le permite să transporte mai mult oxigen. Piridoxina este, de asemenea, necesară pentru transformarea glicogenului în glucoză și contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. În sfârșit, această vitamină joacă un rol în formarea anumitor componente ale celulelor nervoase și în modularea receptorilor hormonali.
Fier. Fleica de porc și carnea tocată de porc sunt surse excelente de fier pentru bărbați, dar numai bune pentru femei, deoarece nevoile lor respective pentru acest mineral sunt diferite. Mistrețul este o sursă de fier, în timp ce cotletul de porc este o sursă de fier doar pentru bărbați. Acest mineral este esențial pentru transportul oxigenului și pentru formarea globulelor roșii din sânge. De asemenea, joacă un rol în fabricarea de noi celule, hormoni și neurotransmițători (mesageri în impulsurile nervoase). Fierul hem (de origine animală) conținut în carne este mult mai bine absorbit decât fierul non-hem din plante.