Cinci funcţionari de la Şomaj, în cătuşe. Agenţia Motru, închisă!

Cinci funcţionari şi foşti angajaţi ai Agenţiei de Şomaj din Gorj au ajuns după gratii, fiind anchetaţi într-un dosar întocmit în urmă cu cinci ani, care vizează fraudarea bugetului asigurărilor de şomaj. Anchetatorii vorbesc de întocmirea în fals de către aceştia a 140 de dosare de şomaj, cu scopul de a încasa indemnizaţiile de şomaj. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la aproape o jumătate de milion de lei. Doi dintre cei reținuți sunt singurii angajaţi ai agenţiei de la Motru, care a trebuit închisă temporar. Un altul este Ion Târlea, fostul director al AJOFM Gorj. Cu ani în urmă, un alt angajat implicat, Damian Horcea, s-a sinucis după deschiderea dosarului, motivând că nu suporta ruşinea.

Ancheta în dosarul fraudării bugetului asigurărilor de șomaj a fost demarată încă din 2012. Neregulile de care sunt acuzați acum funcționarii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj au ieșit la iveală după ce un alt coleg de-al lor, Damian Horcea, și-a pus capăt zilelor. Acesta a lăsat atunci un bilet în care a explicat că a făcut prostii la serviciu și că nu mai putea suporta rușinea. Nimic nu s-a mai auzit de atunci despre această anchetă, până când zilele trecute presa a reamintit despre această poveste. Cert este că miercuri, 18 ianuarie, s-a lăsat cu rețineri în acest caz după ce fiecare dintre cei vizaţi au fost audiaţi. Cinci persoane au fost reținute, fiind cercetate pentru săvârşirea a trei infracţiuni: fraudă informatică, fals informatic și abuz în serviciu. Doar trei dintre cei care au ajuns după gratii mai lucrează în prezent pentru AJOFM Gorj. Este vorba Marius Merfu, Diana Albici și Ion Tîrlea. Primii doi prestează activitate la punctul AJOFM de la Motru, iar Târlea, care în trecut a fost director, acum este șef al Serviciului Buget din cadrul AJOFM Gorj.
Celelalte două persoane reținute sunt foste salariate ale agenției, disponibilizate în urma restructurării care a avut loc în 2010.

Ilegalităţile, comise timp de un deceniu
Cei cinci sunt suspectaţi că au comis ilegalităţile în decursul a nu mai puţin de 10 ani. Anchetatorii vorbesc de peste 100 de dosare de şomaj întocmite pe numele unor persoane care nici măcar nu aveau idee că sunt şomeri indemnizaţi. Sunt informaţii conform cărora fostul director Tîrlea primea o cotă parte din indemnizaţiile de șomaj. Tîrlea încasa banii sub forma unui împrumut pe care Damian Horcea îl vira, lunar, într-un cont bancar. "Din probatoriul administrat în dosar a reieşit faptul că în perioada 2002-2012, suspecţii au întocmit în fals un număr de 140 de dosare de șomaj, în scopul de a obține beneficii materiale pentru sine și pentru alții, prejudiciind bugetul asigurărilor de șomaj cu suma de 473.000 lei", se arată în comunicatul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Gorj.

Punctul AJOFM de la Motru, închis și sigilat
Motrenii vor trebui o vreme să vină la Târgu Jiu pentru o viză sau pentru întocmirea unui dosar de șomaj. Pentru că cei doi angajați AJOFM de la punctul din Motru au fost reținuți, conducerea agenției a decis să suspende activitatea acolo, neavând alți funcționari pe care să-i trimită la Motru. Astfel, clădirea AJOFM din Motru a fost închisă și sigilată. "Am decis să suspendăm temporar activitatea de la Motru până la clarificare, să vedem ce se decide cu angajaţii noştri. Să vedem cum ne organizăm. Ne regrupăm aici, punem vize aici, preluăm dosare aici. Cum vin și de la Novaci, vin și de acolo. Asta e! Am pus afişe şi un sigiliu. Nu avem alţi angajaţi pe care să-i ducem acolo. Avem puțini și aici, la Târgu Jiu", a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Vizualizări: 8,063

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: