Cimitirul de urşi, marea atracţie de la Peştera Muierii
Peştera Muierii din Baia de Fier s-a menţinut şi în acest an în topul celor mai căutate obiective turistice ale judeţului Gorj. În sezonul estival, sute de vizitatori au trecut, zilnic, pragul peşterii. Una dintre cele mai noi atracţii ale sale o constituie un schelet de urs, expus în această vară alături de alte obiecte menite să trezească interesul vizitatorilor. De la începutul anul anului şi până în prezent, din taxa de intrare s-au încasat în jur în 5 miliarde de lei vechi. Autorităţile locale de la Baia de Fier spun că peştera va rămâne deschisă chiar şi în perioada sezonului rece, însă se va reduce programul de vizitare. În prezent ultima intrare se face la ora 19.00, însă începând cu data de 1 octombrie turiştii vor putea vizita peştera până la ora 16.00.
Peştera Muierii din Baia de Fier va putea fi vizitată de turişti şi în perioada sezonului rece. Dacă în prezent ultima intrare se face la ora 19.00, începând cu data de 1 octombrie şi până la 1 mai, anul următor, turiştii vor mai putea vizita peştera până la ora 16.00.
În această vară, sute de vizitatori au trecut, zilnic, pragul peşterii, în acest an încasându-se din taxa de intrare aproximativ 5 miliarde de lei vechi. „De la începutul anului şi până în prezent, am încasat în jur de 4-5 miliarde de lei vechi din taxa de intrare. Au fost mii de turiştii, însă nu toţi au plătit taxă, unii au beneficiat de gratuitate, iar alţii de reducere. Taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi pensionari. Beneficiază de gratuitate veteranii de război şi persoanele cu handicap. Intrarea în peşteră se face la ore fixe, pentru grupuri de minim 4 persoane, între orele 9.00-19.00. Peştera este deschisă tot anul, însă în perioada 1 octombrie - 1 mai ultima intrare se va face la ora 16.00”, a declarat Vali Duboiu, ghid al Peşterii Muierii.
Scheletul unui urs de peşteră, cea mai nouă atracţie
Peştera este electrificată şi are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia speologică împărţită în două sectoare: sectorul de nord (1.500m) şi sectorul de sud (880m). La 40 de metri înălţime se află etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de 573 m, ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o reţea de diverticule foarte greu accesibilă.
Adevăratele atracţii ale peşterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încăperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare şi imaginea Stâncii Însângerate. Alte câteva atracţii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice şi mistreţi. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre. Cea mai nouă atracţie este scheletul unui urs de peşteră expus în această vară. „Într-o galerie de sub zona vizitabilă a fost descoperit un fel de cimitir al animalelor de peşteră. Au fost descoperite peste 180 de schelete. Unul dintre scheletele de urşi peşteră a fost expus în această vară în zona vizitabilă”, a precizat Vali Duboi.
MODERNIZĂRI
În poieniţa de la ieşirea din peşteră a fost amenajat un spaţiu comercial, de unde turiştii pot achiziţiona atât produse alimentare, cât şi suveniruri. Autorităţile locale de la Baia de Fier intenţionează să demareze lucrări de modernizare atât în peşteră, cât şi în zonele din apropiere. „Avem depus un proiect pentru modernizarea traseului de vizitare al Peşterii Muierilor, asta include alei noi şi instalaţie electrică modernă. De asemenea, intenţionăm să modernizăm intrarea şi ieşirea din peşteră. Valoarea totală a investiţiilor a fost estimată la aproximativ un milion de euro”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier.