Cidru de mere produs la Polovragi

Centrul de fructe ce va fi deschis în comuna gorjeană Polovragi va produce inclusiv vin de mere. Administraţia locală a început să încheie parteneriate cu cei care doresc să pună pe roate o astfel de afacere. Cidrul este o băutură cu un conţinut redus de alcool.

În comuna Polovragi sunt mulţi cetăţeni care au plantaţii de meri pe suprafeţe extinse, de la câteva zeci de ari până la un hectar. Conform primarului Gheorghe Epure, un fost decan al Facultăţii de Agronomie din Craiova deţine la Polovragi o plantaţie mare de meri ce vor intra în rod începând de anul acesta. „Avem în vedere obţinerea de compoturi, de dulceţuri, precum şi de siropuri la centrul de fructe. În acelaşi timp, am încheiat un parteneriat şi urmează să implementăm un proiect complementar acestui centru de fructe, pentru obţinerea vinului din mere. Este un proiect ambiţios, spaţiu este suficient pentru a ne desfăşura activităţile, dar acolo vom veni în parteneriat cu persoane fizice, pentru că asemenea proiecte nu sunt susţinute financiar de primării, ci doar de persoane fizice şi juridice. Sunt foarte multe mere la nivelul localităţii Polovragi”, a declarat Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.  

Studiul de fezabilitate pentru înfiinţarea centrului de fructe a fost realizat şi urmează să fie accesată finanţarea prin intermediul Grupului de Acţiune Locală Parâng. Centrul va funcţiona în centrul comunei Polovragi, în spatele bisericii „Sfântul Dumitru.

„Acest centru va avea două camere frigorifice şi două linii de procesare, precum şi o linie de uscare. Intenţionăm să găsim o firmă sau o asociaţie care să se ocupe de marketing, pentru că societatea Consiliului Local îşi va lua ca atribut, pe lângă apă sau canal, şi dezvoltarea acestui serviciu, dar dacă vedem că depăşeşte puterile noastre de implicare, şi cred că le va depăşi, vom găsi o firmă care să se ocupe cel puţin de marketingul produselor finite în acest centru de procesare”, a mai explicat primarul Epure.  

Prin punerea în funcţiune a centrului vor fi create şi noi locuri de muncă. Fermierii din zonă vor fi avantajaţi. În primul rând, nu vor mai fi condiţionaţi să vândă fructele la preţuri derizorii către depozite. La centrul local vor putea să-şi depoziteze fructele sau să le vândă. Autorităţile garantează că vor găsi o soluţie pentru a negocia un preţ de piaţă în ceea ce priveşte achiziţia, cât să poată acoperi cheltuielile de funcţionare.    

Proiectul privind înfiinţarea centrului de fructe are o valoare de 380 mii euro, iar o parte din sumă va fi suportată cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj. Centrul ar putea funcţiona chiar de anul viitor.

Vizualizări: 3,644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: