Certificatul energetic, informaţii importante şi modalitate de obţinere
Cu toate că mulţi oameni nu s-au lovit încă de situaţia în care să aibă nevoie de un certificat energetic, cei care au vândut sau au dat spre închiriere de curând o locuinţă cu siguranţă ştiu ce reprezintă.
Certificatul de performanţă energetică este un document eliberat de un auditor atestat, în care este descrisă performanța din punctul de vedere al consumului de energie a unei locuinţe.
Practic, în acest act sunt calculate consumurile energetice pentru încălzire, apă caldă, iluminat artificial, ventilaţie şi climatizare.
Calculele sunt realizate de către specialist după o metodă specifică, iar în urma rezultatelor obţinute clădirile sunt încadrate într-o anumită clasă de performanţă şi primesc o notă.
Aceste clase din domeniul clădirilor pe acelaşi principiu cu cele ale electrocasnicelor.
Prin urmare, clădirile sunt încadrate în clase de la A la G, A fiind cea mai performantă din punct de vedere energetic, iar G cea mai puţin performantă.
În ceea ce priveşte nota energetică, aceasta are o valoare cuprinsă între 1 şi 100 şi cu cât este mai mare, cu atât imobilul este mai performant din punct de vedere energetic.
Documente necesare pentru obţinerea certificatului energetic
Întocmirea acestui act se face de către un auditor energetic atestat, însă acesta are nevoie de o serie de informaţii şi documente:
· planul locuinţei;
· planurile nivelurilor (pentru clădiri), planurile de situaţie;
· planul de cadastru în care este clar specificată dimensiunea încăperilor şi a ferestrelor;
· anul construcţiei imobilului;
· orientarea cardinală a clădirii sau a unităţii de clădire;
· tipul de tâmplărie, mai ales pe partea cu exteriorul;
· înălţimea liberă din locuinţă;
· informaţii despre sistemul de încălzire şi tipul de calorifere;
· numărul punctelor de apă;
· apometre/repartitoare;
· materialele pereţilor exteriori şi starea faţadei;
· etajul (în cazul apartamentelor şi garsonierelor);
· starea balcoanelor (închise/deschise);
· prezența/absenţa subsolului;
· numele proprietarului.
Pe lângă consultarea documentelor, auditorul energetic va fixa împreună cu solicitantul o scurtă vizită la faţa locului pentru a analiza locuinţa și a obține toate informațiile necesare.
Când este nevoie de un certificat energetic
Certificatul energetic este în document cu caracter obligatoriu în anumite situaţii, potrivit legii. Prin urmare, cei care doresc să vândă sau să închirieze o locuinţă nu o pot face în lipsa acestui act, întrucât contractele de vânzare-cumpărare, respectiv închiriere, încheiate în lipsa lui sunt supuse nulităţii relative şi pot fi atacate în instanţă.
De asemenea, în cazul clădirilor noi, proprietarul/dezvoltatorul/administratorul trebuie să prezinte documentul la recepţia finală a clădirii. Obţinerea documentului este în sarcina lui.
Există o serie de alte clădiri în care, potrivit legii, certificatul energetic face parte din documentele obligatorii şi trebuie expus la un loc vizibil. Acestea sunt imobile vizitate frecvent de public: instituţii de învăţământ, policlinici şi spitale, hoteluri, pensiuni, restaurante etc.