Cere sute de hectare în golul alpin, pe care alții primesc subvenții
Un gorjean din Baia de Fier încearcă de ani de zile să intre în posesia golului alpin moștenit de soția sa, numai că nu poate din cauza altor gorjeni care au arendat teren pentru a lua subvenții de la APIA. Deși are hotărâri judecătorești definitive pentru a fi pus în posesie, acest lucru se tergiversează.
În această situație se află Vasile Rădescu din comuna Baia de Fier. La cei 64 de ani pe care îi are se zbate din răsputeri pentru a intra în posesia golului alpin moștenit de soția sa. Are aproximativ 200 de hectare de teren în golul alpin de la muntele Galbenu, pentru care are hotărâri judecătorești de punere în posesie.
Totul a început în anul 2008, de când au fost demarate procesele cu Romsilva. ”Noi ne judecăm cu Romsilva Vâlcea din anul 2008 pentru titlurile de proprietate. Am avut câștig de cauză pentru munți, dar au rămas golurile alpine pentru care ne zbatem și azi. Imediat ce am fost puși în posesie cu munții, noi am și vândut unei firme austriece care exploatează parchet în România. Cred că firma Schweighofer, dacă îmi amintesc eu bine. S-a încercat atunci anularea titlurilor de proprietate, dar nu s-a mai putut pentru că noi deja am vândut”, a declarat Vasile Rădescu.
Au mai rămas golurile alpine de împărțit proprietarilor, numai că aici situația se complică. ”Acum trebuie să ne pună în posesie pentru golurile alpine. Eu am în muntele Galbenu, care aparține de primăria Malaia din județul Vâlcea. Și pentru acestea ne-am judecat cu Romsilva Vâlcea și avem hotărâri judecătorești de punere în posesie pe aceste goluri alpine de aproximativ patru ani, dar nu suntem puși în posesie pentru că ne spun că nu sunt procesele gata, deși noi ne ducem cu hotărârile, sau că nu mai sunt goluri alpine libere. Este și normal, pentru că sunt date în arendă pe perioade de cinci ani”, a mai spus Vasile Rădescu.
Supărarea gorjeanului este cu atât mai mare cu atât mai mare cu cât, în timp ce el așteaptă cu hotărârile judecătorești definitive și irevocabile să fie pus în posesie, alții primesc subvenții de la APIA pe aceste goluri alpine. ”Nu mi se pare normal ca noi, proprietarii, să nu fim puși în posesie, dar să se facă afaceri cu fonduri de la APIA pe terenurile noastre. Am rămas șocat când am aflat că primăria Bumbești-Pițic a dat în arendă unui crescător de animale din comună aproximativ 210 hectare de gol alpin pe muntele Galbenu, în contextul în care muntele aparține de comuna Malaia Vâlcea, doar ca acesta să poată lua subvenție de la APIA. Mai mult decât atât acesta plătește arenda la primăria Malaia. Nu este posibil așa ceva. Unii primesc bani și noi stăm și ne uităm la hârtii, că suntem proprietari. Așa se obțin subvenții de la APIA. Așa s-a întâmplat și cu muntele Mereuțu unde a intrat DNA-ul pe fir”, a mai spus Vasile Rădescu.