Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

CEO face exproprierile după reguli noi

Noul Regulament privitor la exproprierile de care Complexul Energetic Oltenia are nevoie pentru a-și extinde perimetrele miniere a intrat în vigoare de la 1 decembrie. Conform unui anunț al companiei, Directoratul a aprobat noile reguli în cursul lunii trecute, denumirea exactă a documentului fiind „Regulament privind desfășurarea negocierilor pentru dobândirea folosinței și accesul la terenurile pe care se efectuează activitățile miniere din cadrul societății”.

Compania  a avut și până acum un astfel de regulament, aprobat în 2005 de Ministerul Economiei, în baza lui în ultimul deceniu fiind făcute exproprieri care au permis apariția „strămutaților de lux”, categorie care include în special politicieni care au obținut, în schimbul unor proprietăți luate în zonele miniere, vile pe care unitățile miniere au trebuit să le reconstruiască în cartiere de la marginea municipiului Târgu Jiu, în special.

Prin noul regulament, CEO promite „o justă și prealabilă despăgubire” pentru toate persoanele care vor fi afectate de strămutarea unei proprietăți. Complexul Energetic nu exclude însă varianta exproprierilor pentru cauză de utilitate publică, „atunci când această procedură nu poate fi evitată sau dacă are indicii temeinice că procedura consultării și negocierii cu proprietarii nu va putea fi finalizată”.

Valorile la care se vor face despăgubirile vor rezulta fie prin negociere directă, fie prin calculele unui evaluator. Negocierile vor ține cont de valoarea medie a prețurilor pe piață practicate în zonă, în cazul terenurilor, iar în cazul grădinilor și livezilor în funcție de prețurile de vânzare comunicate de Direcția Agricolă. Sumele finale ce vor fi acordate expropriaților vor fi aprobate de Directorat prin încheierea unor convenții de vânzare-cumpărare.

Compania se mai angajează să suporte și costurile legate de încheierea tranzacției în baza căreia se face strămutarea, aici fiind incluse și cheltuielile pentru proiecte, studii, avize, autorizații și acte notariale, precum și transportul bunurilor de la gospodăria strămutată la cea nouă.

DEZBATERE

La sfârșitul lunii septembrie, CEO a organizat la sediul Diviziei Miniere o dezbatere pe marginea noului regulament cu locuitori din zonele Mătăsari și Rovinari ce sunt sau vor fi afectați de extinderea perimetrelor miniere. Oamenii au spus atunci că nu sunt de acord cu unele prevederi din regulamentul conceput de CEO, dând ca exemplu prețul mediu pentru vânzarea unui teren. Odată cu extinderea perimetrelor miniere, unitatea minieră a devenit singurul cumpărător de terenuri dintr-un anumit sat și, ca urmare, prețul nu este considerat unul corect de către proprietarii care urmează să fie strămutați. În asemenea condiții, e de presupus că nemulțumirile oamenilor vor apărea destul de repede, mai ales că unii dintre ei negociază cel mai adesea inclusiv angajarea unor membri din familie în cadrul unităților miniere, iar despre acest lucru nu se spune nimic în noul regulament.

Vizualizări: 2,326

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: