CEO a încurcat cazanele! Se poate lăsa cu sancţiuni

Termocentrala Rovinari nu s-a conformat cerinţelor de mediu conform condiţiilor impuse prin tratatul de aderare la UE. CE Oltenia nu a modernizat două grupuri ale termocentralei în 2011, conform cerinţelor impuse prin tratat. Deficienţele au fost expuse printr-o scrisoare de punere în întârziere venită din partea Comisiei Europene. Directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi, a explicat ce nereguli s-au constatat la Termocentrala Rovinari.   

Reporter: Ce neconformităţi au fost expuse de Comisia Europeană prin scrisoarea de punere în întârziere?

Nicolae Giorgi: România a primit o scrisoare de punere în întârziere, legat de judeţul Gorj, referirea este la Complexul Energetic Oltenia, respectiv Termocentrala Rovinari care trebuia să se conformeze cu două grupuri la nivelul anului 2011 şi două grupuri la nivelul anului 2013. Din motive tehnice s-a conformat cu două grupuri la nivelul anului 2011, numai că nu a fost respectat numărul cazanului care trebuia să fie conform, datorită unor condiţii tehnice. Scrisoarea de punere în întârziere face referire la depăşirea valorilor de SO2 în 2012 şi de pulberi. Din constatările noastre şi din planul naţional de reducere a emisiilor am constat că s-au încadrat pe amplasament în ceea ce priveşte nivelul de pulberi, fiind depăşiri doar la dioxid de sulf.

Rep.: Care credeţi că este motivul pentru care Termocentrala Rovinari nu s-a conformat cerinţelor de mediu?

N.G.: Unitatea a încercat să acţioneze pentru realizarea măsurilor de emisii. Toate acele cazane sunt identice din punctul de vedere al performanţelor tehnice, adică sunt cazane de 1030 tone abur cu turbine de 330 MW, deci sunt instalaţii identice care au emisii la fel. Operatorul se angajează că până la finalul anului 2013 va încerca să se conformeze 100%, în sensul că va realiza conformarea celui care are termen 2013, iar celălalt va fi oprit pentru modernizare, fiind pus în funcţiune undeva în anul 2015. Pe zona Rovinari avem o staţie de calitate a aerului care monitorizează permanent.

Rep.: Comisia Europeană va sancţiona în vreun fel aceste neconformităţi?

N.G.: Am participat la Ministerul Mediului la o discuţie în acest sens pentru că scrisoarea de punere în întârziere va trebui să fie motivată de partea română, respectiv de Ministerul Afacerilor de Externe, iar dacă nu va fi convingătoare Uniunea Europeană sau Comisia Europeană poate să dispună sancţiuni economice asupra României. Noi sperăm că prin discuţiile care au fost şi prin măsurile pe care le-am avut să convingem Comisia Europeană că am avut intenţii bune şi ne-am dat toată silinţa pentru a respecta valorile limită de emisie. Răspunsul trebuie transmis până la sfârşitul lunii iulie.

Rep.: Termocentrala ar putea fi sancţionată de Comisia Europeană sau doar economia ţării ar putea avea de suferit?

N.G.: În primul rând România ar fi cea sancţionată, dar practica spune că trebuie recuperat prejudiciul de la  persoanele vinovate. Deci s-ar repercuta efectiv asupra fiecărui operator economic sancţiunea respectivă. Nu putem şti exact cu ce sumă ar putea fi sancţionată, pentru că scrisoarea de întârziere prevede mai multe instalaţii existente în România. Dacă vom convinge că undeva la 90% au fost bune intenţii, posibil să fie doar un avertisment, dacă ei consideră că am acţionat cu bună ştiinţă pentru a nu respecta tratatul, atunci pot să fie sancţiuni mai drastice.

scrisoarea_de_punere_in_intarziere

Vizualizări: 261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: