Cele mai bune lactate şi brânzeturi
Piaţa este invadată de diverse sortimente de lactate şi brânzeturi şi este greu să alegi un produs. De aceea trebuie să ştii cum să alegi produsul care ţi se potriveşte. Lactatele au un conţinut ridicat de calciu, însă 70% este eliminat prin digestie. Când îţi stabileşti meniul trebuie să ştii că fără magneziu calciul este ineficient.
Printre lactatele aflate pe masa românilor laptele este cel mai frecvent. Este bun cel de vacă, de capră sau oaie? Specialiştii recomandă laptele de capră sau de oaie, dat fiind că molecula acestor lactate este mult mai bine tolerată de organism, comparativ cu laptele de vacă. De asemenea, conţinutul de lactoză este redus, circa 10%, şi nu sunt şanse să prezinţi o alergie, aşa cum se întâmplă la cel de vacă. Dar nu exageraţi cu laptele. Este mai bine să consumaţi chefir decât lapte. În privinţa conţinutului de grăsime, alegeţi laptele integral, cu 3, 5% grăsime, nu pe cel degresat sau parţial degresat. Acelaşi sfat şi în cazul iaurturilor . Consumaţi-le pe cele integrale, cu 3,5-5% grăsime. Dar ce este esenţial să ştii despre tipurile de brânză? Cumpără brânzeturi bine stoarse cum ar fi caşul, caşcaval, feta, nu urdă sau brânzică proaspătă de vaci. Include în alimentaţia ta brânză de capră sau oaie. De asemenea, urda este bună în diabetul de tip I,unde se urmăreşte o simulare a secreţiei de insulină. Sunt de preferat brânzeturile fermentate în detrimentul celor proaspete, deoarece grăsimea este mult mai uşor absorbită.