Cei care adoptă câini ar putea fi scutiți de taxele locale
În pofida legislației care reglementează gestionarea câinilor fără stăpân, numărul acestora nu pare să scadă substanțial. Autoritățile locale trebuie să aloce fonduri pentru funcționarea adăposturile pentru maidanezi, iar din cauza lipsei de spațiu sau de fonduri, se ajunge și la eutanasierea lor.
Un nou proiect de lege este menit să stimuleze adopția acestor animale, degrevând astfel primăriile de aceste cheltuieli.
Potrivit proiectului depus la Senat, persoanele care adoptă câini comunitari ar urma să beneficieze de reducerea cuantumului unora din taxele locale. Inițiatorii cred că sumele pe care le-ar pierde astfel primăriile vor fi mai mici decât economiile făcute din cheltuielile cu adăposturile pentru câini.
„Persoanele şi/sau familiile care adoptă unul sau mai mulţi câini comunitari beneficiază de reducere la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil construcţie, un imobil teren intravilan în suprafaţă de un hectar şi un teren extravilan în suprafaţă de până la zece hectare, deţinute în proprietate, după cum urmează:
* Familiile care adoptă un câine – 25%;
* Familiile care adoptă doi câini – 50%;
* Familiile care adoptă trei câini – 75%;
* Familiile care adoptă mai mult de trei câini – 100%”, se arată în proiectul de lege.
Actul normativ mai prevede că normele metodologice de aplicare ale acestei inovații fiscale ar urma să fie elaborate până la data de 1 decembrie, astfel încât legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025. În momentul de față, aceste gen de scutire de taxe nu se regăsește pe lista facilităților menționate în Codul Fiscal ce pot fi acordate de primării.
„Cu toate că din bugetele naţionale şi locale se alocă anual sume imense pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, aceste cheltuieli publice nu sunt în măsură să diminueze numărul câinilor fără stăpân, atât al celor de pe străzi, cât şi al celor din adăposturile statului. Miile de sesizări ale cetăţenilor deranjaţi de prezenţa animalelor în spaţiile publice, indiferent de localitate, fie din oraşe sau din cele mai îndepărtate sate, sunt în majoritate covârşitoare rămase nerezolvate”, scriu inițiatorii în expunerea de motive.