Ceartă pe elevi la Motru. Primar: Există evident o luptă

Un scandal uriaş a izbucnit la două unităţi de învăţământ de pe raza municipiului Motru. Vizate sunt Şcoala Gimnazială Nr.2 şi Colegiul Naţional „George Coşbuc”, ambele unităţi de învăţământ desfăşurându-şi activitatea în aceeaşi curte. În joc este o clasă pregătitoare cu 18 elevi care deşi, electronic, s-au înscris la Şcoala Gimnazială nr. 2, ei învaţă efectiv la Colegiul Naţional „George Coşbuc”. Miza: banii.  Concret, la elevi mai mulţi, o şcoală primeşte mai mulţi bani.

„Am realizat două clase de pregătitoare, mi le-a validat ministerul şi pe 11 septembrie, când să începem anul şcolar, doamna învăţătoare, titulară la mine, a luat copiii şi s-a dus la Colegiul Naţional «George Coşbuc»”, acuză directorul Şcolii Gimnaziale nr. 2, Ion Sanda. Cadrul didactic susţine că învăţătoarea Daniela Motântău este titulară la şcoala lui, dar că a fost detaşată în interesul învăţământului de Inspectoratul Şcolar la „George Coşbuc”. Aşa se face că învăţătoarea a plecat cu tot cu elevi, iar acum părinţii vin şi cer transferul. „Vin la mine acum, după o lună, să le dau transferul. Păi, dacă eu nu am copiii, ce să le dau? S-a mutat cu acordul inspectoratului, detaşată în interesul învăţământului, deşi era titulară la mine. Pe învăţător îl urmează orbeşte. Miza sunt acei bani pe care îi ia per elev, finanţarea”, mai spune Sanda.

Pierderea este una enormă, spune directorul, care este acum afectat şi la numărul de ore. „Eu mai am 24 de copii în clasa zero şi am avut 39 înscrişi, o singură clasă. Vă daţi seama, la V-VIII am pierdut 26 de ore, din trei clase de a IV-a ajunsăi să rămân cu una. Eu de cinci ani încălzesc şase clase degeaba, şcoală făcută de Banca Europeană. Şi dânşii ţin copiii înghesuiţi în 16 săli de clasă”, a declarat Ion Sanda.

Ce spune ISJ Gorj

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj cunoaşte îndeaproape situaţia de la Motru şi spune că este dreptul oricărui copil să meargă să înveţe unde doreşte. „Nu contest să fi avut câţiva elevi înscrişi înainte de 11 septembrie, dar ei s-au transferat din prima zi de şcoală, în baza unor documente legale. Orice copil poate să se răzgândească. Şcoala unde vine trebuie să-l primească, şcoala de unde pleacă nu poate modifica acest demers”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, care a ţinut să precizeze că la Colegiul Naţional „George Coşbuc” există în dosarul de înscriere al fiecărui elev cerere de înscrie în clasa pregătitoare din partea părinţilor.

Finanţarea per elev, miza disputei

Primarul din Motru, Gigel Janu, cunoaşte şi el situaţia şi susţine că miza o reprezintă de fapt finanţarea per elev, de aici şi bătălia şcolilor de a avea cât mai mulţi copii. „Una din şcoli reuşeşte să păstreze constant numărul de elevi, exact la capacitatea şcolii. E vorba de generala 1. Şcoala generală 2, în ciuda faptului că în decursul timpului s-au închis şcolile de la sate şi au fost mutaţi la şcoala 2, are mereu în scădere numărul de elevi. Există evident o luptă pentru a atrage copii, pentru că finanţarea de bază este per elev, finanţarea însoţeşte elevul”, a spus Gigel Jianu, primarul din Motru.

Potrivit primarului, şi Colegiul Tehnic Motru a pierdut în ultima vreme din elevi pentru că există o tendinţă a tinerilor de a merge către specializări teoretice, umane şi mai puţin spre calificări tehnice. „În ceea ce priveşte copiii de la şcolile generale, alta este problema. Numărul de copii preşcolari, adică cei înscrişi la grădiniţă, a scăzut în ultimii şase ani la jumătate şi atunci toată această scădere se regăseşte undeva”, a mai spus Gigel Jianu, primarul din Motru.

Vizualizări: 5,009

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: