Cea mai nouă încercare a NASA de a contacta extratereștrii crează îngrijorare
NASA și multe alte organizații spațiale din lume au încercat mereu să contacteze alte forme de viață care ar putea exista în spațiu. Oamenii de știință au avut succes în acest sens doar în filmele SF, însă nu şi în viața reală, unde lucrurile par ceva mai complicate.
NASA nu renunță la ideea de a contacta extratereștrii, chiar dacă a încercat de multe ori fără rezultat. Mai mulți oameni de știință care lucrează la NASA au dezvoltat un nou mesaj pe care își propun să-l transmită în centrul galaxiei, în speranța că vor reuși să ia legătura cu extratereștri inteligenți. Mesajul interstelar are și o denumire „Beacon in the Galaxy”, în traducere Farul în Galaxie.
Acesta cuprinde principii simple pentru comunicare, câteva concepte de bază în matematică și fizică și structura ADN-ului. NASA intenționează să le transmită extratereștrilor informații despre oameni, planeta Pământ și chiar și o adresă, în cazul în care aceștia vor dori să răspundă.
Potrivit doctorului Jonathan Jiang de la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA din California, mesajul va fi transmis în inima Căii Lactee de către Allen Telescope Array al Institutului Seti din California și de un radiotelescop din China. „Umanitatea are, susținem, o poveste convingătoare de împărtășit și dorința de a cunoaște despre ceilalți – și are acum mijloacele pentru a face acest lucru”, au spus oamenii de știință, potrivit The Guardian. De precizat că aceasta nu este prima încercare de a trimite mesaje extratereştrilor, existând deja nenumărate încercări rămase însă fără vreun răspuns.
Cercetătorii de la Oxford și-au exprimat recent îngrijorarea, după ce NASA a spus că încearcă să trimită noi mesaje în spațiu. În opinia oamenilor de știință, acest lucru ar putea face ca extratereștrii să invadeze Pământul. Anders Sandberg, cercetător senior la Institutul pentru Viitorul Umanității (FHI) de la Oxford, este de părere că astfel de mesaje „ar trebui luate foarte în serios”. Acesta a adăugat însă faptul că mesajele au șanse foarte mici să fie receptate de către civilizațiile necunoscute, din cauza provocărilor la care acest proces ar fi supus.
Tob Ord de la FHI a lansat, în urmă cu doi ani, cartea „The Precipice”, în care spune că ne putem confrunta atât cu civilizații prietenoase, cât și cu civilizații nu atât de deschise. „Având în vedere că dezavantajele pot fi mai mari decât avantajele, nu mi se pare o decizie bună să facem pași activi spre contact”.