CE Turceni a plătit Casei Şova zece miliarde pentru o săptămână de muncă

Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” a dat cel puţin trei tunuri de proporţii Complexului Energetic Turceni. Aşa cum vă promiteam zilele trecute, astăzi vă arătăm cum a încasat Casa de avocatură peste un milion de RON (zece miliarde de lei vechi), în numai o săptămână. Fapta s-a petrecut în anul 2008, când casa de avocatură era condusă de actualul senator PSD Dan Şova, iar deputatul de Gorj Victor Ponta era senior partener. Cazul de află în prezent în atenţia organelor de anchetă.

Ziua de 13 februarie 2008 s-a dovedit a fi una cu noroc pentru casa de avocatură „Şova şi asociaţii”. Casa de avocatură a semnat cu complexul energetic, fără licitaţie, un contract în baza căruia a încasat, în numai o săptămână, peste zece miliarde de lei vechi.

Începutul anului 2008 era marcat de scandalul BNP Consult, firma care se ocupa de lichidarea judiciară a Societăţii Comerciale de Închidere Conservare a Minelor. SC ICM avea de recuperat de la CE Turceni o datorie de sute de miliarde de lei, rezultată în urma reorganizării sistemului energetic din 2003. Practic, ICM, ca şi continuator al fostei companii a lignitului, trebuia să recupereze de la noile complexuri energetice datorii mai vechi, care le reveneau de pe urma fostei termoelectrica. Datoriile ar fi trebuit transformate în acţiuni, fapt care nu s-a mai întâmplat.

Atâta vreme cât ICM a fost o societate de stat, datoriile erau încasate eşalonat, în funcţie de posibilităţile complexurilor de a plăti. La un moment dat, instanţa a declarat SC ICM în faliment, iar BNP Consult Craiova a fost numit lichidatorul acesteia. O mină de aur pentru firma craioveană, care a forţat mâna complexurilor energetice, cerând toţi banii deodată.

Cum a intrat Şova pe fir

Victor Ponta, deputat PSD de Gorj, ameninţa la începutul anului trecut cu dezvăluiri despre afacerea BNP Consult privind falimentul ICM. Dezvăluirile nu au mai fost făcute. La acea vreme, nu se ştia că tocmai casa de avocatură la care Ponta era partener preluase rezolvarea situaţiei, că poate ne-am fi dat seama de ce s-a aşternut brusc tăcerea.

La data de 13 februarie 2008, casa Şova încheie contractul de reprezentare a Complexului Energetic Turceni în litigiul cu ICM. Avocaţii Şova urmau să câştige un onorariu de 140 de RON pe oră, precum şi un onorariu de succes, calculat astfel: pentru eşalonarea datoriei pe trei ani, inclusiv a penalităţilor solicitate - 0,5% din valoarea creanţei ICM, pentru eşalonarea datoriei pe cinci ani, inclusiv a penalităţilor solicitate - 0,75% din valoarea creanţei ICM, pentru eşalonarea datoriei pe trei ani, fără penalităţi solicitate - 1% din valoarea creanţei ICM, pentru eşalonarea datoriei pe cinci ani, fără penalităţi solicitate - 1,5% din valoarea creanţei ICM, pentru anularea totală sau parţială a datoriei - 3% din valoarea creanţei ICM anulată.

Pe 18 februarie, CE Turceni şi SC ICM încheie o tranzacţie, potrivit căreia complexul se obligă să achite suma de 69.520.556 RON în tranşe lunare, timp de cinci ani. Luând act de înţelegerea părţilor, instanţa s-a pronunţat pe 20 februarie, consfinţind învoiala părţilor.

Învoială din care Casa Şova a câştigat 1.042.808 RON, la care se mai adaugă decontarea unor cheltuieli de deplasare, iar BNP Consult a câştigat liniştea de care avea nevoie pentru a-şi continua nestingherit afacerile.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: