Ce planuri are Gigel Jianu pentru municipiul Motru
Gigel Jianu, candidatul PNL la primăria Motru, vrea să convingă cetăţenii că merită funcţia de primar pe care o va lăsa vacantă actualul primar, Dorin Hanu. Jianu are planuri îndrăzneţe pentru localitate, întreg programul lui de candidatură axându-se în jurul a doi piloni, crearea de locuri de muncă şi transformarea municipiului Motru în oraş. Jianu spune că, în felul acesta, oamenii nu ar mai fi nevoiţi să plătească taxe şi impozite la rang de municipiu, iar ei nu au nici măcar utilităţi.
Rep.: De ce doriţi o reorganizare administrativă a municipiului Motru?
G.J.: Pentru că plătim taxe şi impozite la nivel de municipiu de rang II, dar sunt foarte mulţi cetăţeni care nu au nici măcar utilităţi. Consider că, atunci când s-a făcut această clasificare, s-au forţat puţin lucrurile pentru că noi nu îndeplinim numărul de locuitori, nu îndeplinim condiţiile de municipiu, canalizare nu există pe toată suprafaţa, alimentare cu apă, ori Motru are multe sate în care nu sunt toate aceste utilităţi, nici măcar drumurile nu sunt toate modernizate astfel încât să se justifice cumva valoarea taxelor şi impozitelor locale.
Rep.: Cum o să consultaţi cetăţenii pe acest aspect?
G.J.: Am luat legătura cu consilierii noştri şi i-am convins să iniţieze un proiect de hotărâre, chiar acum în şedinţa din februarie, astfel încât la alegerile locale să facem un referendum, să consultăm toţi locuitorii dacă sunt de acord să transformăm municipiul Motru în oraş. Ne dorim referendum odată cu alegerile locale, tocmai pentru a evita cheltuielile suplimentare. Am analizat şi impactul pe care îl are acest proiect asupra bugetului local, l-am cuantificat într-o sumă care este şi va fi echilibrată într-un fel prin cheltuirea cu simţ de răspundere a banului public, se reduce numărul de consilieri, se reduce indemnizaţia primarului, a viceprimarului și implicit indemnizația consilierilor.
Rep.: Vorbeaţi de crearea de locuri de muncă. Cum le veţi realiza?
G.J.: Prin atragerea investitorilor. Pentru a-i atrage la Motru trebuie să le oferi ceva. M-am gândit că în zona Motru s-ar putea construi un parc industrial, am identificat şi zona, avem infrastructura necesară, cale ferată, drum național, dacă e nevoie ducem şi gazele şi vom avea tot ce trebuie acolo. Sunt sediile fostelor mine, care sunt în administrarea Consiliului Local și care sunt nefolosite și pot fi oferite investitorului, spaţii cu tot ce le trebuie, săli de apel care s-ar preta anumitor activităţi. Ce spun eu este o alternativă la minerit şi trebuia făcut mai demult. În minerit s-au pierdut de la an la an locuri de muncă şi nu s-a venit cu o alternativă.
Rep.: Din vorbe este uşor de făcut un parc industrial. Cum veţi convinge investitorii?
G.J.: După ce îl construim va urma cea mai importantă misiune a noastră, a administraţiei, să-i căutăm, să-i identificăm, să-i chemăm. Investitorii te și caută, dar, dacă nu te caută ei, îi cauți tu pe ei și sunt destule modalități prin care să-i cauți, să-i identifici, să le oferi. În zonă încă mai avem forță de muncă bine calificată, pentru că în minerit se califică. O altă soluție ar fi să le dăm facilități și celor care vor să investească în agricultură și aici eu m-am gândit la construcția unor sere. La UATAA, foarte mult abur este evacuat în aer, este pierdut. Dacă ar fi captat și oferit gratis unor investitori ca să-și încălzească serele poate că ar fi interesat. Dacă îi mai dai și teren, pentru că în zonă mai sunt și câteva hectare de teren, atunci sigur ar fi interesat să construiască sere și asta ar însemna angajări de personal.
Rep.: Ce proiecte ar putea fi realizate pe fonduri europene la Motru?
G.J.: Şi construcţia parcului industrial s-ar putea realiza pe fonduri europene. Modernizarea spitalului s-ar putea face pe fonduri europene, și aici suntem deficitari. Spitalul nu are decât două etaje modernizate, lipsește aparatură necesară pentru diagnosticare și tratament, lipsesc secții. Putem să ne punem întrebarea de ce la Cărbunești s-a putut face un spital modern, un spital de urgență? Medicii ar veni dacă spitalul ar fi dotat, dacă ar avea locuință asigurată de primărie și atunci ar crește și calitatea actului medical.