Ce nu poți rata în expediția ta la munte – respectă recomandările specialiștilor Sportano
Fiecare expediție, fie ca parte a unei excursii de weekend în familie sau o ieșire cu cortul pentru mai multe zile cu prietenii necesită o pregătire adecvată. Ce echipamente, accesorii și gadgeturi ar trebui să iei la munte pentru a profita la maximum de propriile posibilități și a parcurge în siguranță fiecare kilometru al traseului planificat? Verifică mai jos recomandările specialiștilor Sportano!
Expediția la munte: de ce trebuie să te pregătești pentru ea?
Pregătirea adecvată pentru parcurgerea traseelor montane este importantă, de exemplu, din cauza condițiilor meteorologice în schimbare dinamică sau a situațiilor neașteptate (de exemplu, traseu pierdut, adăpost închis, condiția fizică supraestimată sau rănirea gravă), de aceea trebuie să respecți recomandările specialiștilor Sportano.ro. O excursie la munte planificată corespunzător va fi lină, sigură și îți va permite să te bucuri pe deplin de beneficiile activității fizice în aer liber.
În primul rând, ar trebui să alegi lungimea și tipul traseului în funcție de experiența ta de drumeție sau de alpinism și de starea ta de sănătate. Dacă ai de gând să organizezi o excursie de grup sau de familie la munte, ar trebui să ții cont de capacitățile celui mai slab pregătit participant. La început, merită să alegi trasee puțin solicitante recomandate de către sportivii mai experimentați și apoi să crești treptat dificultatea traseului ales. Ești un alpinist experimentat? Alege un partener/parteneri cu obiective, condiție și experiență similare.
Un element important de pregătire adecvată pentru o expediție montană este completarea echipamentelor dintr-un magazin sport, adaptate sezonului, condițiilor meteo și specificului terenului selectat. Baza echipamentului este:
- îmbrăcămintea turistică
- pantofi de trekking
- rucsac
- trusă de prim ajutor
- lanternă
- hartă turistică
- busolă
- apă și alimente
- carte de identitate și bani cash
- powerbank ( în special în timpul călătoriilor mai lungi)
Înainte de a pleca, informează-ți familia sau prietenii unde mergi, ce traseu vei parcurge și cât timp va dura aproximativ, iar pe teren folosește o aplicație mobilă, dar și o hartă.
Baza echipamentului montan: pantofi de trekking și îmbrăcămintea de drumeție
Când completezi un set pentru o excursie la munte, ar trebui să cauți îmbrăcăminte funcțională de drumeție și pantofi de trekking de la mărci cunoscute, așa cum vei găsi pe Sportano. De ce este bine să eviți hainele din bumbac, blugii și pantofii cu talpă foarte moale? Primele două materiale absorb rapid umiditatea și o drenează prost (se usucă greu și chiar pot îngheța iarna), iar încălțămintea cu benzi de rulare proaste nu asigură o aderență adecvată la sol (ceea ce reprezintă, de exemplu, un risc de leziune a gleznei), este instabilă și nu este rezistentă la abraziune.
Atunci când cumperi pantofi de trekking dintr-un magazin sport, alege modele cu membrană Gore-tex și talpă Vibram de la liderii mondiali în producție de încălțăminte outdoor, precum Columbia, Dolomite, Black Diamond sau The North Face.
Ce echipament merită luat la munte?
Un element important al expediției montane este un rucsac dintr-un magazin sport cu branduri renumite, care îți va permite să împachetezi toate lucrurile necesare și va ajuta la transportul lor eficient și depozitarea în siguranță. Capacitatea sa ar trebui ajustată la natura și timpul călătoriei, dar și echipamentul necesar. Poți alege dintre:
- un rucsac turistic cu o capacitate de 20–35 l( ideal pentru excursii de o zi sau de weekend)
- un rucsac de trekking cu o capacitate de 50–80 l( va fi util pentru o excursie de mai multe zile)
- rucsac de alpinism cu o capacitate de 40-55 l cu bretele pentru piolet, bețe de trekking și buzunar pentru cască
Fiecare kilogram suplimentar de încărcătură în munți poate duce la o performanță mai mică la mers. Rucsacuri funcționali de drumeție, trekking sau alpinism din materiale de înaltă calitate se regăsesc în oferta producătorilor reputați de echipamente și îmbrăcăminte outdoor, printre care: The North Face, Mammut, Thule, Black Diamond sau Salewa.
Lista de lucruri pentru o excursie la munte: accesorii și gadgeturi utile
Un gadget important în echipamentul montan, deși poate părea învechit pentru unii, este o hartă turistică tradițională (de preferință laminată, va proteja hârtia împotriva umezelii sau ruperii) și o busolă. Ia-le în cazul în care echipamentul GPS se defectează sau îți pierzi raza de acțiune. Mai mult, folosirea hărții de pe telefon va consuma rapid bateria și acest lucru te va împiedica, de exemplu, să apelezi serviciile de urgență.
Atât vara, cât și iarna ar trebui să ai ochelari de soare cu filtru UV, care îți protejează ochii de efectele nocive ale radiațiilor UVA și UVB( zăpada reflectă 80% din radiațiile UV). Merită să iei un covoraș de dormit, bețe de trekking și un cuțit de buzunar multifuncțional.
Dacă îţi doreşti să fii bine informat, cu privire la echipamentele ideale pentru drumeţii sau pur şi simplu vrei să descoperi experienţe ale profesioniştilor pasionaţi, poţi accesa blogul Sportano. Aici, cu siguranţă, vei găsi numeroase materiale ce îţi vor capta interesul.