Ce n-au reușit rușii, a reușit CCR
Decizia Curții Constituționale a României privind anularea alegerilor prezidențiale a creat mai multă instabilitate politică decât au reușit rușii prin candidatul Călin Georgescu. Asta dacă luăm de bună varianta că Georgescu e omul rușilor, o ipoteză încă nesusținută de probe.
CCR a anulat alegerile prezidențiale, lui Iohannis îi expiră cei cinci ani de mandat mâine. El zice că rămâne președinte până la noi alegeri, unii zic că e constituțional, alții că poate rămâne, dar cu puteri limitate, dar sunt și voci, deloc puține, care spun că, din 21 decembrie 2024, Iohannis va fi un președinte ilegitim.
Decizia CCR aruncă și guvernarea în aer. Astfel, USR anunță că nu intră la guvernare, dacă Iohannis nu pleacă de la Cotroceni.
La limită, puteam avea un guvern PSD - PNL - UDMR - minorități. Doar că un liberal din noua garnitură de șefi de la PNL a ținut să ne spună că negociază în silă cu pesediștii. Marcel Ciolacu a profitat și a spus că PSD nu intră la guvernare, dar o să susțină un guvern minoritar de dreapta. Adevărul este că, dacă PSD intra la guvernare și îngheța pensiile, nu și-ar mai fi revenit curând.
Doar că Iohannis nu vrea un guvern minoritar, spune că nu i se pare o soluție. Nu înțeleg care e problema, e clar mai bine să avem un guvern minoritar, decât interimar. Cred că Iohannis nu vrea guvern, pentru că noul guvern ar face calendarul alegerilor prezidențiale. Cu alegeri în martie, după înghețarea pensiilor, suveraniștii ar câștiga scaunul de la Cotroceni.
Și atunci, planul pare să fie provocarea unor alegeri anticipate, la finalul primăverii, apoi s-ar mai putea trage de timp și să fie organizate alegeri prezidențiale abia la toamnă. Poate nici atunci.
Încă ar mai fi soluții pentru depășirea crizei, iar asta înseamnă plecarea lui Iohannis de la Palatul Cotroceni. Noul Parlament a fost convocat pentru ziua de 20 decembrie. Va fi ales un președinte al Senatului, care să fie președinte interimar al României. Acesta ar putea accepta un guvern minoritar în jurul PNL, care pare dispus să-și asume reformele dureroase, chiar cu prețul dispației. Noul guvern ar stabili calendarul alegerilor prezidențiale care, chiar dacă ar fi câștigate de Călin Georgescu, nu ar mai putea nimeni să spună că a trecut pe sub radarul serviciilor.
Va urma un an greu, dar măcar am avea instituții stabile. Dacă Iohannis se agață de putere, va genera o instabilitate fără precedent. El spune că rămâne în funcție pentru că așa trebuie, că nu e o alegere. Și dacă ar avea dreptate, ar trebui să plece. De ce? Pentru că nu-l mai crede nimeni.
Notă: Dl Eduard Lădaru de la AUR îmi atrage atenția că nu putem avea alegeri anticipate, pentru că președintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele șase luni de mandat. Și atunci, dacă Iohannis nu pleacă de bunăvoie, cine știe cât mai rămânem în acest haos politic. Singura soluție rațională este ca președintele Senatului să devină președinte interimar și să avem alegeri prezidențiale cât mai repede.