Ce modificări a suferit programul Rabla 2021
Modificări importante au apărut anul acesta în Programul Rabla 2021 începând de la primele de casare de care vor beneficia cei care vor să-şi schimbe vechiul autoturism. Aceştia vor putea cere mai mulţi bani pentru a-şi schimba maşina veche cu una nouă, conform proiectului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
În acest an va fi majorat cuantumul primei de casare cu 1.000 de lei, al ecobonusului pentru tehnologia hibridă cu 500 de lei şi cel al ecobonusului acordat pentru tehnologia GNC/GPL/emisii sub 96gCO2/km cu 500 de lei. Astfel, prima de casare va avea o valoarea de 7.500 de lei, iar ecobonusurile de 3.000 de lei, respectiv 1.500 de lei.
Guvernul a anunţat şi că va fi majorat bugetul alocat programului Rabla Clasic cu aproximativ 10% până la 440 de milioane de lei astfel încât să crească numărul maşinilor noi finanţate. Suma maxima care poate fi primită de o persoană fizică sau juridică prin programul Rabla Clasic este 2.250 de euro. Este vorba de cel mai mare buget de când există acest program, dublându-se bugetul de anul trecut şi ajungându-se la 400 de milioane de lei. Reprezentanţii ministerului spun că s-a luat această măsură după ce s-a văzut interesul cetăţenilor pentru maşinile electrice nepoluante. În prezent, maşinile electrice reprezintă doar 1% din totalul autovehiculelor din România.
Un român poate primi cel mult 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini electrice şi 4.500 de euro pentru o maşină hibrid. Bugetul alocat programului Rabla Plus permite achiziţionarea a 6.600 de maşini electrice şi a 5.000 de tipul hibrid.