Ce își doresc minerii de la negocierile pentru noul CCM
Mai sunt doar câteva luni până când sindicaliștii din minerit și energie se vor pune, din nou, la masa negocierilor pentru a semna un nou Contract Colectiv de Muncă la Complexul Energetic Oltenia. Liderii de sindicat anunță că vor solicita creșteri salariale, dar își doresc, în primul rând, să securizeze veniturile pe care le au deja. Mai exact, sporurile obținute în urma grevei generale de la începutul acestui an să fie incluse în salariu.
Liderii de sindicat vor mai mulți bani pentru salarii. Au și motivat această cerință. Salariile sunt aceleași, chiar dacă se muncește mai mult și toate facturile și cheltuielile au crescut în ultima perioadă. „Inevitabil, solicităm o creștere salarială. Cu banii pe care îi foloseam pentru un coș de cumpărături anul trecut, coșul e cam la jumătate. E prematur să discutăm despre ce creștere ne dorim. Conducerea cred că și-a luat-o cu zero la sută de anul trecut. N-au înțeles cum funcționează solidaritatea în rândul minerilor. Poate nu făceau acea ofertă de zero. În momentul în care colegii au văzut că erau activități mai puțin solicitante pe lângă noi, care aveau salarii mai mari, date așa ca pentru Făt-Frumos, normal că te revolți când faci aceeași muncă pe care o făceai cu 5.000 de oameni în plus și salariul e mai mic decât la alți colegi din alte domenii, care nu au aceeași încărcătură de muncă”, a comentat, la Gorj TV, liderul Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu.
În primă fază, după ce se vor așeza la masa discuțiilor, liderii de sindicat vor să bată în cuie sporurile obținute deja în acest an. “În primul rând, trebuie să găsim o cale de a securiza ceea ce avem. În freamătul acesta politic, veștile nu sunt chiar atât de bune pentru CEO, ca și companie. Mulți doresc anumite chestiuni care nu sunt tocmai ok. S-a vorbit de insolvență. Acela care vine să conducă o entitate după altul, își ia calea cea mai ușoară. Trebuie să fim foarte atenți la aceste negocieri”, a mai adăugat Pârvulescu.
Dacă nu vor fi securizate aceste noi drepturi, oricând le-ar putea pierde, a mai explicat președintele FNME: „Foarte multe drepturi, inclusiv cel câștigat de colegi după greva din ianuarie, nu sunt securizate pentru că nu sunt în salariu. Sunt sporuri, adaosuri și se pot pierde în caz că se ajunge într-o situație critică. Ne dorim să le includem în salariu. Este dorința tuturor”.