Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Ce i-a spus lui Burduja cel mai tânăr excavatorist din Roșia. Are doar 24 de ani!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vizitat, joi, și Cariera Roșia, cea mai mare carieră de cărbune din România. Aici, a urcat și în excavatorul condus de unul dintre cei mai tineri angajați din minerit: are 24 de ani și a ținut să-i spună ministrului că-și dorește să mai continue activitatea aici.

„Am fost și la cariera Roșia. Am văzut condițiile de muncă. E una dintre cele mai bune, cele mai bine organizate și întreținute la nivelul CEO. Am fost pe excavatorul 03 și m-am bucurat să cunosc inclusiv oameni tineri. Excavatoristul era Alex, are 24 de ani și îmi spunea că și-ar dori să continue activitatea aici și pot să înțeleg acest lucru. Ce depinde de Ministerul Energiei și de mine personal e un angajament că voi face pentru a prelungi cât de mult posibil termenele de exploatare a cărbunelui și a grupurilor energetice pe cărbune”, a mai adăugat Sebastian Burduja. 

Sebastian Burduja a venit în Gorj să inaugureze grupul 5 de la Rovinari. A dat asigurări că nu va fi închis până când nu va fi altă energie în loc în bandă și mai precizat că nu sunt probleme în funcționarea grupului. „Vorbim de o capacitate mare, importantă: 330 de MW putere instalată, o capacitate pe care contăm și iarna aceasta și în iernile viitoare. Principiul de căpătâi e unul foarte clar pe care l-am enunțat și în discuțiile cu comisarii europeni și în Guvernul României. Nu putem să ne permitem să scoatem grupuri pe cărbune fără să punem grupuri pe gaz în loc. Nu putem renunța la producție de energie în bandă fără să avem o altă sursă de energie în bandă”, a afirmat Sebastian Burduja. 

Managerul companiei a reamintit că două grupuri de la Rovinari vor rămâne în rezervă de capacitate încă cinci ani de acum înainte. „Efortul pe care l-a făcut CEO a fost susținut. În programul de restructurare, există două grupuri de la Rovinari, 4 și 5, care trebuie să rămână în rezervă de capacitate, la dispoziția Sistemului Energetic până în anul 2030. De aceea, era foarte important ca această investiție să fie pusă în funcțiune și toate probele de până acum arată că parametrii proiectați sunt atinși”, a explicat și Dan Plaveti, managerul CEO.

Burduja a mai explicat că discuțiile cu oficialii Comisiei Europene sunt ca planul de restructurare să fie amânat cu până la doi ani: “Nu anticipăm să fie finalizate grupurile pe gaz nici în 2026. Cel mai probabil, în 2027, spre final. Și atunci obiectivul cu Comisia Europeană, și pe care l-am anunțat deja, e să prelungim aceste termene cu un an, doi, astfel încât să fie sincronizate cu punerea în funcțiune a grupurilor pe gaz”.

Vizualizări: 4,493

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: