Ce cred senatorii despre viitorul CE Oltenia
Proiectul iniţiat de Guvern care are ca obiect de reglementare modificarea OUG nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - SA a fost adoptat de Senat și va ajunge în Camera Deputaților. Oricum banii au ajuns deja la companie, fiind cheltuiți pentru certificatele de carbon.
A fost însă un prilej pentru senatori de a-și spune părerea despre compania din Gorj și viitorul pe care îl are.
Senatorul AUR, Mircea Dăneasă, şi-a exprimat îndoiala că Guvernul va putea restructura complexul energetic. "Acest proiect de lege, care se referă la Complexul Energetic Oltenia SA, are un fond de un 1.880.460.000 de lei din fondul de privatizare. Pentru certificatele verzi (n.r. - de carbon) sunt alocate 182 de milioane euro, iar suma care va rămâne pentru restructurare, tradusă în euro, este aproape 48,5 milioane, bani cu care nu se poate restructura complexul, o companie cu o cifră de afaceri de 3 miliarde de lei, cu datorii de 2.277.000.000 lei şi care are un capital propriu mai mic decât datoria. Noi susţinem restructurarea", a spus Dăneasă. În realitate nu a mai rămas nimic pentru restructurare, deoarece certificatele de carbon au costat mult mai mult de cât s-a estimat și anume 315 milioane de euro.
Senatorul PNL Sorin Bumb a declarat la rândul său că acest proiect ţine de reorganizarea şi restructurarea Complexului Energetic Oltenia, care produce 21% din sistemul energetic naţional, menţionând că ar trebui să fie sprijinit de toată lumea, "pentru că nu avem ce pune în loc".
"În partea de centru şi de nord-est a ţării nu este altă sursă de producere a energiei decât Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, care are aproape două procente. Dar acest complex are 21% din mixul energetic al României şi nu ne putem permite ca peste noapte să-l înlocuim cu altceva. De aceea este nevoie de reorganizare şi restructurare, de aceea trebuie retehnologizat acest complex, pentru că România are nevoie de energia produsă aici şi întotdeauna ultimele guverne au avut grijă şi au susţinut acest complex energetic, pentru că fără el nu va funcţiona sistemul energetic naţional şi, în consecinţă, PNL-ul va vota pentru această sumă acordată ca ajutor pentru reorganizarea şi restructurarea Complexului Energetic Oltenia", a spus Bumb.
Senatorul PSD Maricel Popa a menţionat că grupul social-democraţilor va vota "pentru", însă a adăugat că Guvernul trebuie să acorde o importanţă deosebită restructurării şi modernizării, nu investiţiilor în "resuscitări" economice.
"Investim mai mult în resuscitări economice, decât în a trata problemele din timp - modernizare şi restructurare. Asta trebuie să ne fie nouă icoana şi actualului Guvern. Eu cred cu tărie în importanţa economică a Complexului Energetic Oltenia şi vreau să văd un interes deosebit pentru prioritizarea, modernizarea acestui sistem energetic. Ştiu că sunteţi promotorii energiei eoliene, energiei solare, dar ce facem atunci când nu bate vântul, atunci când este secetă, cum a fost anul trecut? Suntem în colaps sau importăm energie, iar noi avem unul dintre cele mai mari sisteme energetice din Europa de Est. Vom fi de acord şi vom aproba, grupul PSD, pentru că nouă ne pasă, nu vrem să mai importăm energie din Ucraina, din Ungaria şi din alte părţi", a susţinut Popa.
Senatorul UDMR Antal Istvan Lorand a arătat că Guvernul are o sarcină grea, pentru că trebuie să îmbunătăţească investiţii nefăcute în trecut.
"Într-adevăr, avem foarte multe probleme, însă acest Guvern de centru-dreapta şi-a asumat un program de guvernare în care apare definiţia de reindustrializare a României şi acest Guvern şi-a asumat şi acele intenţii de a investi în domeniul energetic din România. Guvernul are o sarcină grea, pentru că trebuie să îmbunătăţească investiţii nefăcute în trecut. Această OUG 27, pur şi simplu, face o modificare de definiţie în cadrul OUG 21. UDMR va vota 'pentru'", a punctat senatorul.
Cristian Bordei, de la USR PLUS, a insistat asupra faptului că există deja, la Comisia Europeană, un plan de restructurare în valoare de peste un miliard de euro.
"Pentru CEO există deja un plan de restructurare în valoare de peste un miliard de euro, este la Comisia Europeană, să sperăm că va fi aprobat. În orice caz, se lucrează la asta în acest moment, deci nu se poate spune că nu există un plan de restructurare pentru complex (...). De ce s-a ajuns la situaţia de acum cu multe dintre companiile de stat? Pentru că au rămas la conducere, în consilii de administraţii şi în funcţii de directori generali rude, amante, prieteni şi alţi tovarăşi de partid", a conchis Bordei.
Proiectul pentru aprobarea OUG nr.27/2021 privind modificarea OUG nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - S.A. a fost trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.