Cazul apei de la Baia de Fier- Vicele este martor într-un proces cu facturi de 1, 4 milioane de lei, Primăria trimite Aparegio la cetățeni

sursă foto Facebook: ședință Consiliul Local Baia de Fier

Scandalul apei de la Baia de Fier a ajuns în instanță. Viceprimarul Primăriei Baia de Fier, Gabriel Panduru, este martor în instanță, solicitat de către Aparegio, într-un proces intentat de Primăria Baia de Fier. Primăria vrea să scape de facturi la apă de circa 1, 4 milioane de lei și îndeamnă Aparegio să încaseze de la localnicii din satul Cernădia ce consumă. Procesul este pe 30 mai, iar martori sunt vicele Panduru și șefa Aparegio Novaci, Nadia Dungă. Ei trebuie să lămurească dacă apa de la Cernădia este în administrarea primăriei ori a Aparegio. 

Pandurul a consultat dosarul dintre primărie și Aparegio, aflat pe rolul Tribunalului Gorj. 


Procesul intentat de Primăria Baia de Fier împotriva Aparegio este pentru facturile pe care operatorul de apă și canalizare le-a emis pe numele unității administrativ-teritoriale (UAT), în care este inclus și consumul de apă al localnicilor din Cernădia. Așa s-a ajuns la o valoare de circa 1, 4 milioane de lei. Și facturile încă vin. 

Primăria cere stornarea facturilor emise și facturarea debitului apei conform contractului din 02.05.2022, act ce presupune inițial trei puncte de consum: primăria, dispensarul și centrul pentru bătrâni. 

Totodată, Aparegio a facturat apa din Cernădia către unitatea administrativ teritorială pentru că Primăria și-a asumat în 2021 că va plăti și consumul apei din Cernădia până când Aparegio va face investițiile necesare pentru suplimentarea debitului apei. 

Acum, Primăria Baia de Fier trimite Aparegio să încheie contracte cu oamenii din Cernădia și să plătească apa. În evidențele primăriei sunt 231 de gospodării.


În ianuarie 2023, Primăria a început să primească facturi din ce în ce mai mari. În decembrie 2022, Aparegio a schimbat contorul ”defect” amplasat în Cernădia și a început să factureze consumul apei din sat.


Dezbaterea din instanță este de noaptea minții, pentru că se dorește clarificarea administratorului apei din Cernădia: Aparegio ori primăria.

Primăria trimite Aparegio să  taxeze localnicii, iar Aparegio susține că primăria nu a cedat și apa de la Cernădia.

Lucrurile se complică deoarce primăria atașează la dosar și factura unui cetățean din Cernădia, Gheorghe Târziu, taxat pentru apa consumată. Administrația locală acuză Aparegio de dublă impunere, și la localnici, și la primărie.


Care este adevărul se dorește a se afla de la doi martori, vicele Panduru și șefa Aparegio SA Novaci, Nadia Dungă. Ei sunt și președinții comisiilor de predare- primire a bunurilor în contractul de delegare a gestiunii a furnizării de apă și canalizare în Baia de Fier. Panduru din partea primăriei, Dungă din partea Aparegio.

Aparegio susține că a primit în administrare doar Rânca, nu și Cernădia. 

Din comisia de predare-primire a sistemului de apă și canalizare a Băii de Fier către Aparegio a făcut parte, din partea primăriei, vicele Panduru, jurista primăriei Despina Bădulescu (n.r- în prezent, surprinzător, ea este președinta circumscripției electorale Baia de Fier) și răposata contabilă Mariana Guțu.  

Vicele este candidatul PMP la alegerile locale, pentru funcția de primar, însă comunitatea știe că acesta este în echipă cu primarul PSD Dumitru Turbăceanu. Panduru speră să obțină un post de consilier local pentru a putea rămâne în continuare la primărie, în echipă cu Turbăceanu. Între timp, primarul Turbăceanu negociază postul de viceprimar cu mai multe persoane, cu scopul de a-și asigura cât mai multe voturi, dat fiind că valul de nemulțumire în Baia de Fier este tot mai mare.


Problemele cu apa ale sătenilor din Baia de Fier au început în 2019, când Primăria Baia de Fier a semnat un contact de delegare a gestiunii rețelei de alimentare cu apă și canalizare cu Aparegio SA, fără să fi avut o dezbatere publică în comună pe acest subiect. Drept urmare, 5 ani mai târziu, scandalul continuă și oamenii refuză să semneze contracte cu Aparegio ori să le plătească facturile. În Baia de Fier, prima rețea de apă a fost introdusă de localnici, în 1974, pe cheltuiala lor, iar 50 de ani mai târziu nu au apă. 

Vizualizări: 4,231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: