Cătina cu miere, cea mai căutată rețetă pentru imunitate

Cătina cu miere este un preparat naturist recomandat de foarte mulţi medici, dar şi de nutriţionişti, pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, dar mai ales pentru imunitate. Antioxidanții și vitaminele din cătină fac o pereche extraordinară cu substanțele nutritive din mierea de albine.

Boabele de cătină pot fi conservate întregi în miere, sub formă de cătină cu miere la borcan, sau zdrobite,  preparând un sirop de cătină cu miere sau macerat de cătină cu miere.

Recoltată în luna august, cătina are doar formă şi culoare, fără a fi foarte bine coaptă, ci doar pârguită.  Când este foarte bine coaptă, bobiţa de cătină are o culoare portocaliu închis şi este moale, chiar uşor “zbârcită”.

Cătina poate fi consumată ca atare, imediat ce a fost culeasă, pentru cei care se pot acomoda cu gustul, dar perioada în care fructul rămâne proaspăt este scurtă, nu mai mult de câteva zile.

Pentru a beneficia de calităţile sale curative şi în afara sezonului de recoltare, cătina se conservă cel mai bine în miere de salcâm, deoarece cristalizează cel mai greu.

1.Boabe de cătină cu miere la borcan:

Boabele de cătină, se dau jos de pe crenguţe, se rup codiţele, apoi se spală şi se lasă la uscat, după care se pun într-un borcan de miere. Proporţia este de o parte de miere la trei de cătină.

Secretul este ca borcanul cu acest amestec să fie închis etanş şi păstrat la rece, la temperatură constantă, fie în cămară sau beci, fie la frigider.

Depozitate la temperatura camerei, există riscul ca amestecul din miere şi cătină să fermenteze şi să nu mai poată fi consumat.

2. Sirop de cătină cu miere:

Se înlătură pieliţa de pe fiecare fruct, se separă de seminţe, iar pulpa fructului se stoarce până se obţine un suc.

Procedeul este mai usor de realizat cu cătina bine coaptă care este zdrobită şi trecută printr-o strecurătoare fină. Sucul obţinut se amestecă cu miere, în proporţie unu la unu şi se păstrează la rece în frigider.

Se consumă câte o linguriţă înainte de micul dejun, pe stomacul gol sau în timpul zilei, fiind ideal pentru imunitate.

3. Macerat de cătină cu miere

Fructele de cătină se pasează cu furculița și se pun într-un borcan de 400 ml până la o treime din nivelul acestuia. Se completează cu miere, se amestecă, se acoperă cu capac și se pune la frigider. Se ia zilnic câte o linguriță din acest preparat, pe stomacul gol.

Vizualizări: 2,639

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: