Cartierul ACH din Târgu Jiu a devenit un morman de moloz
Mormane de placaje, grămezi de moloz şi o mizerie de nedescris au pus stăpânire peste Cartierul ACH din Târgu Jiu, acolo unde până în urmă cu câteva luni au locuit aproximativ 100 de familii. Şi asta după demolarea a doar 4-5 barăci. După mai bine de 12 ani de procese terenul a fost recâştigat de fraţii Băloi, însă aceştia se tem că va mai dura ani buni până să fie eliberat. În toată această perioadă oamenii au plătit impozit pe teren la primărie. Reprezentanţii municipalităţii spun că eliberarea terenului cade în sarcina ACH.
Fraţii Băloi au câştigat în instanţă terenul ocupat de barăcile ACH, iar de aproximativ o jumătate de an aşteaptă să fie demolate construcţiile improvizate. Deşi plătesc impozite de miliarde de lei vechi la primărie, proprietarii nu şi-au putut folosi pământul. Oamenii se tem că va mai dura ani buni până ca terenul să fie eliberat, mai ales că după demolarea a doar câtorva barăci au rămas mormane de gunoaie. „După 12 ani de procese, ne-am bucurat degeaba că am recâştigat terenul dat pentru organizare de şantier la ACH. De câteva luni trebuia ca terenul să fie eliberat, însă nu au fost demolate decât patru-cinci barăci din zece câte trebuie demolate. După ce au furat romii tot ce au putut cu căruţele, au venit muncitorii de la primărie şi au demolat. În momentul de faţă, muncitorii au plecat şi au lăsat doar mormanele de gunoaie. Când au văzut că pleacă, nişte apropiaţi ai familiei i-au întrebat pe muncitori când îşi vor termina treaba, iar ei au spus că nu au motorină pentru a căra gunoaiele”, a declarat Manole Băloi, unul dintre proprietarii terenului.
Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu spun că obligaţia de a elibera terenul revine ACH. „Primăria Târgu Jiu nu are nici o legătură cu acţiunea de demolare a barăcilor. Din câte am înţeles există o hotărâre judecătorească mai veche care prevede ca demolările să fie efectuate de către ACH. Rolul nostru a fost acela de a-i ajuta pe chiriaşii îndreptăţiţi să-şi găsească o variantă locativă”, a precizat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.
În condiţiile în care terenul nu este eliberat, fraţii Băloi nu-l pot împărţi între ei. „Noi suntem patru fraţi, iar la ora actuală nu-l putem împărţi între noi din cauză că nu este eliberat”, a menţionat Manole Băloi.